Wpis z mikrobloga

@United: Jeśli masz dużo czasu to cała seria autorstwa Samuela Morisona poświęcona wojnie na Pacyfiku, jeśli masz mniej czasu to sięgnij po „Pacyfik. Starcie mocarstw” - zaznaczam, że jest mocno średnia. Całkiem fajnie czyta się HB-eki Michała Piegzika
@United: Obecnie czytam książkę "Druga wojna światowa" Antonego Beevora. Oczywiście zgodnie z tytułem jest tu cały przekrój wojny, ale brytyjski autor bardzo dużo miejsca poświęca walkom na Pacyfiku, więc mógłbyś sobie skakać po rozdziałach.
@Voltalius: a znasz coś mirku osadzonego jako pamiętniki albo w formie beletrystyki? jak na przykład 'król szczurów', 'most na rzece kwai'? raczej widziane oczami aliantów (ten Samuraj mi się nie widzi), mogą być pozycje po angielsku, ale dobrze byłoby dostać taką pozycję jako fizyczną książkę (nie pdf czy inne kindle).
( ͡° ͜ʖ ͡°) dziękuję
@tolstyy00: nie beletrystyka, ani pamiętniki, aczkolwiek nie jest to taka nudna pozycja naukowa - Lord Russell - o zbrodniach wojennych dokonywanych przez Japończyków. Samuraja polecam, mimo wszystko.

W tej książce o Okinawie przewijają się właśnie fragmenty wspomnień, trochę prób beletrystyki. Myślę, że może Tobie spasować.

Poszukaj po angielsku książki / wspomnień Ernesta Gordona. Na jej podstawie nakręcili film "Droga do wolności" / "To end all wars"

Mam pod ręką wspomnienia