Wpis z mikrobloga

tldr: Cześć, jak rozwijać się jako manualny tester? 2 miesiące doświadczenia.

Cześć Mireczki, mam pytanie co do rozwoju w #testowanieoprogramowania . Dwa miesiące temu zacząłem karierę jako tester manualny w firmie typowo "na start" czyli sektor bankowy, praca w waterfallu, nikłe szanse rozwoju, kiepskie wynagrodzenie. Mam kontrakt na 6 msc i po tym czasie planuję zmianę pracodawcy. W jakim kierunku się rozwijać? Pierwszy rok chciałbym pracować tylko jako manual, naukę programowania zacznę jak już uznam, że jestem "spoko manualem". Co w takim razie wybrać do nauki? Selenium IDE? Jmeter? SQL? o Agile, Scrum, BDD mogę pomarzyć czyli pozostaje tylko nauka teorii.
Docelowo chcę dostać się do gamedevu jako QA (lub inne, a to już zobaczymy w przyszłości). Czego jeszcze mogę się uczyć w domowych warunkach, by podnieść swoją wartość? Może ktoś w Poznaniu, może polecić firmę, po tych 6msc która trochę bardziej stawia na rozwój juniorów :) ?
#qa
  • 11
  • Odpowiedz
@ykuleczka: sql jest potrzebne mocno
mozesz probowac hp enterprise ale komputer minium 8 gb ramu.
http://testerzy.pl/ jest tu dużo informacji.
Teoria = zrób certyfikat ISQBT to raptem 650 zł + ewentualne dojazdy, niemniej jest mile widziany.
selenium warto znać razem z jmeter o reszcie sie nie wypowiadam, narazie myślę że to co napisałem.
  • Odpowiedz
@GlassOfSugar: ISTQB zrobi mi pracodawca ( chociaż tyle), to na pewno zacznę z SQL. Na to HP Enterprise rzucę okiem, posiadam odpowiedni sprzęt. Stronkę znam.
@civi88: Myślisz że to dobry pomysł? Tym bardziej że dopiero co zacząłem w tej brażny i jeszcze wiele nauki przede mną poza samym programowaniem ;o
  • Odpowiedz
@ykuleczka: W jakiej firmie teraz pracujesz? Siostra szuka czegoś na start w Poznaniu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Selenium ale nie IDE bo nikt znany mi tego nie używa. SQL, teoria do ISTQB Foundation Level (bez lub z certyfikatem jak masz kasę na zbyciu) - to na start warto. A czemu nie chcesz od razu uczyć się programować? Manualnych testów najlepiej uczyć się w praktyce a nie
  • Odpowiedz
@Sephirek: Nie że nie chce, po prostu chce złapać jak najwięcej umiejętności/znajomości programów potrzebnych do testowania. Programowania na pewno zacznę się uczyć, Java bądź Python
  • Odpowiedz
@ykuleczka: ogarnij sobie podstawy REST np używając POSTMANA, shell/bash, chociaż trochę python albo java, Selenium/webdriver (dla mobilek np. Appium), jakieś proxy typu Burp albo Charles... Programy jakich będziesz potrzebował w przyszłości są częściowo zależne od konkretnej dziedziny w jakiej będziesz się poruszał. Ja np. jako tester w projektach mobile/IoT potrzebuję czego innego niż qa w banku albo pracujący w embedded.
  • Odpowiedz
@ykuleczka: umiejętności miękkie złapiesz podczas pracy w swojej firmie. Od analizy wymagań, pisania tc, poprawnego zgłaszania defektów, raportowania itd. Z technicznych, na początek kniecznie sql, bo tego sie używa wszędzie. Poproś o dostępy do baz, ogarnij jakiegoś ebooka i zacznij pisać selecty. Ucz sie tego w pracy. W domu wybierz sobie jakis język programowania, kurs do niego, moze książkę zależy jak sie lubisz uczyć. Selenium zostaw na pózniej, jak ogarniesz
  • Odpowiedz