Wpis z mikrobloga

  • 0
@Bochen88: update, tym razem bez grzalki na turbo drozdzach ktore same w wyniku reakcji "gotuja sie" w beczce. Beka 200L, zacier stoi dopiero jakies kilka dni. Procentowo, miedzy 20-30%, ale klepie juz tak, ze po polowie szklanki czuc faze ( ͡° ͜ʖ ͡°) docelowo bedzie pedzony i filtrowany dwa razy weglem. Wiec koncowa wodka bedzie jakosciowo wiele lepsza niz byle sklepowka ( ͡° ͜ʖ ͡
@CCTVm8: Spoko, turbo to tylko mieszanka drożdży i pożywki. Dalej zwykłe Sacharomyces, tylko z optymalnie dobrana dawką pożywki. 15% przy bardzo sprzyjających warunkach, dogrzewanie grzałką dodatkowo nie pomaga, bo w stresie drożdże produkują znacznie więcej fuzli- a grzałka z termostatem w bliskiej strefie dogrzewa nawet do 80-90*C. Z tym "na czym" chodziło mi o sprzęt, nie surowiec :)