Wpis z mikrobloga

Art. 22 p.r.d. Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu.

@Fidelis: Zmiana kierunku i pasa oznacza że przekraczasz jakąś linie, na tym skrzyżowaniu jazda w prawo jest traktowana jako jazda na wsprost, a jazda na wprost jest traktowana jako zjazd z lewym kierunkiem. Możesz, ale nie musisz dać znać że jedziesz w prawo czyli w tym wypadku prosto, nie zmieniasz drogi ani pasa w tym wypadku.
  • Odpowiedz
Zmiana kierunku i pasa oznacza że przekraczasz jakąś linie,

@Mald: Absolutnie nie! Jadąc w prawo nie zmieniasz pasa ruchu (on jest wyznaczony liniami), to prawda, ale zmieniasz KIERUNEK JAZDY :) Kierunek to kierunek, to jest pojęcie fizyczne. Jechałeś prosto, jedziesz w prawo - zmieniłeś kierunek.

http://www.strefakulturalnejjazdy.pl/2013/10/zasady-uzywania-kierunkowskazow-prawy.html:

Pierwszeństwo łamane, znak nakaz jazdy w prawo... Występowanie niektórych znaków na drodze wcale wbrew pozorom nie zwalnia nas z obowiązku sygnalizowania zmiany kierunku jazdy. Pomimo,
  • Odpowiedz
Kierunek to kierunek, to jest pojęcie fizyczne. Jechałeś prosto, jedziesz w prawo - zmieniłeś kierunek.

@wonsz_smieszek: Jeżeli obrót auta na drodze o 90 stopni to ZMIANA KIERUNKU JAZDY to ja #!$%@? i nie mam nic więcej do dodania.
Na łuku na autostradzie też włączasz kierunki? Idę stąd w #!$%@?.
  • Odpowiedz
@Mald: Powiem ci tak jak powiedział mi egzaminator w zeszłym roku, nie ważne jak wyglada droga, istotne jest to co jest narysowane na znaku. Widzisz tam podporządkowana na wprost? To jest prosto. Widzisz uprzywilejowana odchodząca w prawo? To jest w prawo.
  • Odpowiedz
@Mald: tak, to jest zmiana kierunku jazdy! Brawo, nowa sprawnośc :)

@wieczniezielony: ja to rozumiem, na przykład 30 lat temu uczono też inaczej sygnalizować na rondach, ale jeśli coś się zmienia, to warto się dokształcić, a nie upierać dziwnie i nie podając żadnych argumentów :)
  • Odpowiedz
@Jestem_Tutaj: @ShpxLbh: @lubielizacosy: @przepraszam_jestem_bialy: @Mald: @Fidelis: Dlaczego ma włączać lewy kierunkowskaz, skoro jedzie prosto? Przebieg drogi z pierwszeństwem nie ma nic do rzeczy, jeśli chodzi o kierunkowskazy. Gdyby na tym znaku była jeszcze jedna droga podporządkowana z lewej strony, też włączalibyście lewy kierunkowskaz "bo zjeżdżacie z drogi z pierwszeństwem"? Dobra droga do spowodowania kolizji i w dodatku stania się jej sprawcą, jeżeli byłby dowód na to,
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: Nie wytłumaczysz;] Ojcu (zawodowy kierowca) tyle razy tłumaczyłem jak ma migać... "a bo kiedyś tak uczyli, a po za tym to nikt nie mruga". Ręce opadają, ale prawda jest taka, ze poki pewne pokolenia nie odejdą, cześć rzeczy jest nie do zmienienia i koniec.
@Gordobalb: Wierz mi, ze dokładnie tak by robili.
  • Odpowiedz
@wieczniezielony: szczerze powiedziawszy sam bym tu migał zarówno jadąc prosto, jak i w prawo :)

Z argumentów kodeksowych:
- jadąc w prawo zmieniam kierunek zostając na tym samym pasie
- jadąc prosto zmieniam zajmowany pas (pas jest wyznaczony liniami na jezdni)

Z argumentów pozakodeksowych:
- miganie w prawo/w lewo tutaj akurat nikogo nie zmyli (nie ma drogi biegnącej w lewo)
- część osób interpretujących "po staremu" będzie też miała czytelną dla
  • Odpowiedz
@Fidelis: Inny przykład - dojazd do ronda 2 pasami, na rondzie dwa pasy. Jechałeś lewym - wjeżdżasz na lewy, prawym - na prawy. W obu przypadkach przecinasz jakieś linie na jezdni przy wjeździe na rondo - w twoim mniemaniu zmieniasz pas - jaki kierunkowskaz włączasz? Prawy, lewy czy awaryjne?
  • Odpowiedz