Wpis z mikrobloga

Dzień dobry :) Dzisiejszy wpis wcześniej niż zwykle :) Tak jak się spodziewałam moja pomarańcza nie będzie rosła samotnie, od dziś "oficjalnie" towarzyszy jej druga, która wykiełkowała z innej pestki. Ogólnie wszystkie pestki posiałam 29.03.2017, pierwsza wykiełkowała 27.04.2017 czyli niecały miesiąc po zasianiu. Drugiej roślince przypadkowo pomogłam wyjść na powierzchnię ziemi 01.05.2017, a dziś już jest sporych rozmiarów (ok 1 cm). To spory progres w porównaniu do wczoraj, gdzie ledwo ją było na zdjęciach widać. Pierwsza pomarańcza całą swoją energię poświęca chyba na rozwój liści i zmianę koloru, druga widzę że zaczyna swoją przygodę w identyczny sposób i wygląda identycznie jak ta pierwsza kilka dni temu. Szkoda tylko że rośnie krzywo, no ale i tak za jakiś czas planuję przesadzić je w coś większego, więc pomogę jej "wyjść na prostą" :) Ubolewam tylko, że pogoda nadal brzydka i nie mogę pomarańczy powygrzewać w promieniach słońca, które podobno lubi.

No i to by było póki co na tyle, więcej zdjęć w komentarzach. Jutrzejszy wpis będzie wieczorem.
shnitzel - Dzień dobry :) Dzisiejszy wpis wcześniej niż zwykle :) Tak jak się spodzie...

źródło: comment_9vucTaYVlnkHkD5GnoqQomr1qBxJWSCu.jpg

Pobierz
  • 12
@shnitzel: Dobre pytanie. W sumie zależy chyba od rodzaju a tego nie sprawdzałem. Dobrze, że przynajmniej rosiczki rosną. Już szósta rośnie.
Możliwe,że te bonsai nie rosną szybko bo trzeba było je namoczyć przed sadzeniem a tego nie zrobiłem(lub za głęboko je posadziłem). Dziś trochę nasion które mi zostały namaczam i będę je kiełkował na wacie, zobaczymy co będzie.
@shnitzel: Wszystko ładnie pięknie, ale be profesjonalnego sprzętu i sporo miejsca to nie ma sensu.
1. Pomarańcza to drzewo
2. Pomarańcza potrzebuje wyższej temperatury i słońca na poziomie 12 godzin dziennie przy kwitnięciu, bez tych warunków nigdy nie zobaczysz większych a co najważniejsze słodkich owoców :(

Ale oczywiście super patrzeć jak rośnie :) Niedługo trzeba zacząć nawożenie, dbaj o Ph, najlepszym będzie ok 6ciu