Wpis z mikrobloga

Jaką chmurę polecacie na backupy danych, głównie zdjęć?
Póki co mam faworyta w postaci Amazon Drive za 60$/rok i nielimitowana pojemność (3 miesiące na start za free). W zasadzie szukałem czegoś mniejszego (w okolicy 1TB), ale patrząc przyszłościowo - dosyć dobre rozwiązanie..
Jest też hubiC z 10TB za 50€/rok, ale nie do końca podoba mi się sposób działania ich aplikacji do synchronizacji...
Niby można sobie za to kupić co roku nowy dysk 1TB, ale z drugiej strony tak mam dostęp do swoich danych gdziekolwiek jestem, a ewentualna katastrofa w postaci kradzieży/pożaru/trzęsienia ziemi nie straszna moim danym, stąd pomysł na to, żeby wszystko trzymać w chmurze...

#backup #cloudstorage
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@husky83: Sam sie wlasnie nad tym zastanawiam jak to ogarnac. Z jednej strony taki amazon rozwiazuje to wszystko ale z drugiej strony zastanawiam sie czy nie lepiej bedzie jak postawie sobie maly NAS plus użyć napoczatek np. MegaUpLoadu jako backup. Wtedy ma sie u siebie wszystko a i jednoczesnie ma sie kopie w internecie. No i mozna cos wiecej postawic na tym NAS'ie.
  • Odpowiedz
@pkh: W zasadzie na jedno wychodzi, bo lokalna kopia zawsze się przyda - ja mam zwykły komputer postawiony jako mediacenter, w nim dysk 2TB, więc tam robię backupy, ale profilaktycznie właśnie backup w chmurze...
  • Odpowiedz
Amazon Glacier

@ZwirekBentonitowy: Niby tak, ale cenowo się to raczej nie opłaca przy większych ilościach danych..

Przy 1250GB ceny przechowywania się wyrównują, nie licząc cen pobierania.
A na Amazon Drive jestem w stanie dodatkowo udostępniać pliki czy albumy ze zdjęciami, więc jest to chyba troszkę lepsze rozwiązanie..
  • Odpowiedz
@jemcoll: dropbox, google drive, mega.. Cała masa serwisów. Ale zerknij na cenę. W Amazonie mam 60$/rok za nielimitowaną ilość danych. Mnie interesuje coś około 1TB, więc nie musi być nielimitowane. Spójrzmy właśnie na dropboxa, który oferuje 1TB za 8,25€/mc, więc za 99€ rocznie. Czyli zdecydowanie więcej za zdecydowanie mniej (a kto wie, czy zaraz nie przerzucę sobie kolekcji filmów na chmurę, czyli kolejny 1TB?)

Stąd pytanie, czy jest coś tańszego
  • Odpowiedz