Wpis z mikrobloga

Czy w elektronicznym sprzęcie coś się zużywa? Zastanawia mnie dlaczego komputery, telefony/tablety, czy to z androidem czy ios, wraz z wiekiem zwalniają. Taki np. samsung s3, który w dniu zakupu był torpedą, teraz praktycznie nie nadaje się do używania, pomimo resetowania czy żonglowania wersjami systemu. Albo kilkuletni notebook, na którym kiedyś śmigało wszystko, chodziły gry, filmy na zewnętrznym ekranie FHD, a teraz nie ma mowy, nawet youtube na nim zacina (nawet SSD mu dałem, ale mu nie pomogło). Czy to jest subiektywne odczucie, czy rzeczywiście sprzęt zaczyna wolniej pracować?

#komputery #telefony #elektronika
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@neov strony internetowe/portale są faszerowane nowymi technologiami, bo i internety co raz to szybsze i same komputery. A to wszystko zjada więcej pamięci itd.
  • Odpowiedz
@neov mam tak samo. Ipad 3. Do dnia dzisiejszego na tym samym systemie. W dniu premiery torpeda... Dzisiaj gówniana zabawka dla dzieci.
  • Odpowiedz
@neov: Bardziej tu chodzi o Software, który się rozrasta i nie jest odpowiednio optymalizowany. Z Hardware to głównie pamięci Flash i mechaniczne dyski twarde, które czasem zawodzą oraz zimne luty, powstałe wskutek stosowania spoiw bezołowiowych i procesów technologicznych mających na celu cięcie kosztów. Ale takie uszkodzenia już uniemożliwiają działanie, a nie tylko spowalniają.
Same układy scalone wytrzymają spokojnie kilkadziesiąt lat, o ile są użytkowane zgodnie z przeznaczeniem i w odpowiednim
  • Odpowiedz
@Sektro: Software możnaby wykluczyć, jeśli ta sama wersja systemu, to czemu po resecie nawet goły już muli? A laptopowi nowy ssd też nie pomógł.

A hardwarem - to jak to jest, bo ja rozumiem że zimne luty, ale to chyba by było zerojedynkowo - albo działa albo nie działa wcale, a nie że chodzi na pół gwizdka? No chyba, że te układy mają jakąś korekcję błędów, które się w związku
  • Odpowiedz
Jak dla mnie celowe zużycie. Proste i tanie postarzanie. Dlaczego takie mam zdanie? Miałem galaxy s4 długo. Prawie od nowości, fajno fajno. Potem zacząłem kombinować z bateriami, z softami i #!$%@? kapota. Zobaczyłem u taty s5 wow super szybki, kupiłem używanego w dobrym stanie. I co? Jego śmiga a mój nie. Szukałem szukałem czemu do chu Pana?! Ja miałem jednego z pierwszych modeli wyprodukowanych a tata 6 msc od produkcji. Ja mam
  • Odpowiedz
@ShpxLbh: No to by potwierdzało, że wcale nie chodzi o software, bo gdyby tak było to wyjęty z pudełka ten sam model też powinien mulić, a tak się właśnie nie dzieje.
  • Odpowiedz
@neov: @ShpxLbh: Na pewno to nie jest wina sprzętu.
W Androidzie nie siedzę, ale nie znam urządzenia z systemem operacyjnym wysokiego poziomu, które nie miałoby jeszcze oprogramowania niskopoziomowego wgranego przez producenta. Czy to zwykły komputer, czy smartfon, zasada jest podobna. Sprzętowo nic się ne zużywa oprócz pamięci Flash i na pewno nie będzie zwalniać.
  • Odpowiedz
@neov jeden rabin powie że tak drugi nie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jak dla mnie biorąc pod uwagę dążenie do pieniądza przez człowieka i korporacje, sensowniejsze jest tłumaczyć to celowym zużyciem niżeli dążeniem do długotrwałego użycia 1 produktu, w końcu znany fakt. Więc myślę że nie jest problemem programowo ustawić spowalnianie telefonu po odpaleniu ileś godzin, lat :(
  • Odpowiedz