Wpis z mikrobloga

@Waspin: N-ty raz widzę te posty o grzałkach i za każdym razem się zastanawiam, jak wy właściwie mierzycie tę rezystancję z taką rodzielczością? Grzałki mają cztery zaciski jak rezystory pomiarowe?
  • Odpowiedz
@kyaroru: normalnie - mody (zasilania, w których używamy atomizerów) mają miernik oporu (konkretnie to mierzą spadek napięcia impulsu prądowego, ale przeliczają na Ohmy). Wiadomo, że precyzja pomiaru nie jest laboratoryjna, ale nie strzelamy z tego więc być nie musi :P
  • Odpowiedz
@Waspin: Możesz wytłumaczyć, co to jest "spadek napięcia impulsu prądowego"? Poważnie staram się zrozumieć, jak właściwie wygląda ten pomiar. W tym układzie który zasila grzałkę jest precyzyjne źródło prądowe i potem ze spadku napięcia liczycie opór?
  • Odpowiedz
@Waspin: Przepraszam, odpowiedziałem przed edycją;) Po prostu przy pomiarach małych rezystancji dostanie niepewności mniejszej niż 0.1 oma (czyli 10 razy tyle co rozdzielczość tego co podajecie) wymaga pomiaru czteroprzewodowego, do tego grzałka ma współczynnik temperaturowy rezystancji i tak dalej, więc te liczby typu "0,43 oma" podawane przez e-papierosowców są zupełnie absurdalne. Jak niepewność będzie +- 0,1 oma, to to będzie sukces na miarę światową. Więcej cyfr to jak podanie, że mam
  • Odpowiedz
@kyaroru: hmm... Dokładnie to nie wiem, mimo że studiowałem parę lat elektrotechnikę. Producenci też się dokładnie nie chwalą. Wiadomo, że mod podaje impulsy przez całość układu (od jednego słupka do drugiego, słupki oddzielone izolatorem PEEK, resytancja słupków jest wliczana w układ) - nawet to słychać, bo "tykają" jak stare kwarcowe zegarki. Idzie to przez mikrokontrolery. Ponoć dokładność to 0,005-0,01ohm przy napięciu 3,2V. Moim zdaniem podawany jest "wzorcowy" impuls 3,2V i mierzony
  • Odpowiedz
@kyaroru: swoją drogą - była cała dyskusja o tym czemu multimetry się nie nadają do modów i kojarzę sprzęt za 10 koła, który ma dopiero zadaną dokładność 0,01ohm. Inna sprawa, że jakoś to musi wychodzić - ta sama grzałka na modach różnych producentów ma maksymalną różnicę odczytu 0,02ohm (w granicy rozdzielczości błędu) a ten sam algorytm stosuje się w trybie Temperature Control, przy którym dynamicznie zczytuje się opór i porównuje do
  • Odpowiedz
@Waspin: Dziękuję za sensowną dyskusję, aż muszę zbadać temat bo to ciekawa sprawa. Jak oni uzyskują powtarzalny pomiar przy rezystancji zacisków i tak dalej (bo o ile sama dokładność jest w sumie nieistotna o tyle precyzja jest istotna) to jest ciekawe. Obiecuję, że jak się podszkolę to coś napisze;)
  • Odpowiedz
@kyaroru: absolutnie rozumiem zainteresowanie, bo sam jak o tym myślę, to na mój inżynierski rozum jest to lekko magiczne a trzeba wziąć pod uwagę, że często lecimy po bandzie (np pobór 20A na ogniwie 20A i jeszcze nie wybucha). Moim zdaniem albo coś jest stałe w równaniu albo jest komparacja z wzorcem. Inna sprawa, że mody to wywrócenie "mojej" działalności elektrycznej (20A przy 3,2V, jestem przyzwyczajony do dużych napięć a małych
  • Odpowiedz
@Waspin: A "sprzęt za 10 koła, który ma zadaną dokładność" będzie się różnił przede wszystkim tym, że jest w stanie zmierzyć niską rezystancję nie puszczając przez układ powiedzmy 10 A (którego większość precyzyjnych elementów nie przeżyje) - 0,02 oma przy prądzie testowym np. 1 mA wymaga układu woltomierza cyfrowego który sensownie zmierzy 20 mikrowoltów stąd też koszt. Tutaj jest grzałka więc nie ma problemu.
  • Odpowiedz
@Waspin: Na pierwszy pomysł w głowie mi przychodzi, że używają układu typu current monitor - to jest wzmacniacz różnicowy z wbudowanym bocznikiem w jednym układzie scalonym, jest dużo tego typu tanich układów do kontroli prądu ładowania w telefonach komórkowych i tym podobnych spraw, one są dość dokładne (bo da się na krzemie zrobić wzmacniacz różnicowy z dobrym CMRR ze względu na możliwość dobrania dokładnie rezystancji) a rezystancję zacisków jakoś po prostu
  • Odpowiedz
@kyaroru: wiem, że do ładowania układu używa się TP4056, może na jego bazie idzie to dalej. Pod kontrolą temperatury grzałkę skaluje się w temp. pokojowej i może pracować do 300st, sam mod pracuje do 70st i nie ma odchyleń pomiaru rezystancji "na ciepło" (w sensie jak mod jest ciepły a drut nie ma stromej krzywej w tym zakresie np Kanthal A1).

edit a mierzy się opór całości (ze słupkami itd), plus
  • Odpowiedz
@Waspin: A, czyli jakaś kompensacja na temperaturę grzałki jest:) Muszę kiedyś dorwać taki zestawik i zobaczyć z ciekawości, jak jest z dokładnością, skoro z precyzją jest nieźle. Wczoraj mierzyłem rezystancję przewodów spawalniczych i to jak lutowanie złącza do klemy ma się w stosunku do tylko zaciśnięcia, to mam następny projekt do zabawy. Na pomiarze przy 1A prądu na chyba 2 metrach przewodu (16 mm2) było powiedzmy 4 miliwolty spadku napięcia, a
  • Odpowiedz
@kyaroru: możesz kupić sam miernik oporu - będzie łatwiej rozwalić obudowę a i tańszy jest. Ostatnio w edymie go nie ma, ale widywałem go na wyspach e papierosowych (tyle, że za stówę). Ktoś tam pisał, że bebechy ma analogiczne. Robią je na pewno Eleaf i Geekvape (jako 510 tab)
  • Odpowiedz
@Waspin: O, super:) Muszę to "for sajens" zreverseengineerować, szczególnie że akurat do pomiaru małych rezystancji przy użyciu dużych prądów mam jako-takie zaplecze;) W ostateczności pewnie na Ali będzie sama płytka.
  • Odpowiedz