Wpis z mikrobloga

Wybaczcie, ale nie pytałem kto NIE ogarnia :P dlatego pozwolę sobie usunąć. Sprawa jest dosyć niecierpiąca zwłoki, więc nie zależy mi na bałaganie tutaj.
@Rohnin: @kawa_z_kakao_plus_cukier_i_mleko: Dobra, więc krótka piłka: Mam do rozplanowania na jutro 3 zadania. Czyli zaprojektować układy które wykonają następujące czynności:

1. Układ przepuszczający 3 z 7 impulsów

2. Licznik od 2 do 6

3. 74192 jako licznik mod 13

Będe wdzięczny za pomoc z którymkolwiek z nich. Np. w pierwszym nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym przepuszczaniem 3 impulsów z 7. Tak samo w drugim, licznik od 2
@Marmite:

Ja robiłem takie rzeczy na ćwiczeniach, teoretycznie, za pomocą układów kombinacyjnych. Czyli bramki sprawdzają stan na wyjściu licznika i odpowiedni sygnał w odpowiednie miejsce. Więc rozumiałbym to tak:

1. Na wejściu układu dostajemy 7 impulsów. Pierwsze 3 mają pojawić się na wyjściu. Pozostałe 4 nie. Następnie reset licznika i od nowa.

2. Początkowy stan na wyjściu układu to dwa. Po stanie 6 powrót do stanu początkowego.

3. Też z układami
@kawa_z_kakao_plus_cukier_i_mleko: Ok, dzięki, trochę mi to rozjaśnia sytuację. Niewiele, bo jeszcze nie do końca wiem jak to zrobić, ale przynajmniej teraz wiem co w ogóle mam zrobić :D w razie czego będę pisać, dzięki.

Odnośnie pierwszego jeszcze: czyli to ma być tak, że np. 3 impulsy mają mi zwiększać stan jednego licznika, potem 4 drugiego licznika, potem reset obu liczników i od nowa?
nie, inaczej bym to rozumiał. Mamy wejście i wyjście. Wejście podłączamy do wejścia zliczajacego licznika, a na wyjściu mają się pojawiać impulsy z wejścia jeżeli stan licznika jest mniejszy niż 3. Można to zrobić przy użyciu tranzystora lub bramki and i właśnie układu kombinacyjnego co sprawdza stan licznika i daje 1 jeżeli mniejszy niż 3, a 0 jeżeli nie.
@kawa_z_kakao_plus_cukier_i_mleko: To może lepiej powiem co mam do dyspozycji: Liczniki 7490, 7492, 7493, 74160 - po 2 sztuki, do tego licznik 74192 i 74193. Dalej mam bramki: 2x NAND z 2 wejściami, 2x NAND z 3 wejściami, 3x NOT i 2x XOR 2-wejściowy. No i przerzutnik RS, on był chyba od zapobiegania zjawisku hazardu.

Pytania, które zadam mogą wydać się głupie, ale niestety, wykład ani troche nas do laborek nie przygotował
@kawa_z_kakao_plus_cukier_i_mleko: Wiesz, to chyba nie ma sensu, nie musisz odpowiadać. Zagadam na jakiejś elektrodzie i poprawię to kiedyś tam, bo tak na gwałt to nie ma sensu, tym bardziej że ja, wbrew pozorom, nie chcę tego odpie#dolić na odwal, a jednak coś stamtąd wynieść. W każdym razie wielkie dzięki za chęć i pomoc :)
@Marmite: Za późno bo się napisałem :P Ale no na elektrodzie oczywiście możesz próbować, tam się na pewno złapie kogoś z konkretnym doświadczeniem. Niemniej +, na gwałt nie wiem czy tak wyjdzie jeśli np. na jutro chcesz, jak teraz miałbyś robić to co proponuję niżej. Dodatkowo wiesz, podręczniki, tam przecież takie rzeczy są! :)

1. Jeżeli korzystamy z zegara, to tak.

2. Który licznik użyć: Datasheety. Dostępne są na google i
@kawa_z_kakao_plus_cukier_i_mleko: To jest na jutro, dlatego poddaję się, bo znajdzie się też kilka innych rzeczy które muszę na jutro zrobić (a które, w przeciwieństwie do tego, mam dużo większą szansę zrobić). Naprawdę wielkie dzięki za te odpowiedzi, przydadzą się zapewne jak będę chciał to poprawić. chętnie postawiłbym Ci za to piwo (za samą chęć, bo oczywiście potencjał Twoich odpowiedzi rozbija się na mojej dezorganizacji :D), ale nie wiem czy mam jak