Wpis z mikrobloga

#duplikat i #informacjanieprawdziwa dla łykajacych jak pelikany wykopków.

Wegetarianie chorują częściej

Po raz 4 na wykop wykopywane nie są rzetelne informacji na temat diety wegetariańskiej/wegańskiej, a irracjonalne bzdury.

Po 1. W tym badaniu wzięto 300 wegetarian i 300 osób spożywających mięso i następnie sprawdzono czy na coś chorują. Jeśli w jakiejś grupie były 2 osoby chore na nowotwór, a w drugiej 3 to stwierdzono, że WEGETARIANIE CHORUJĄ CZĘŚCIEJ NA RAKA!!! O 30%!

Po 2. Temu wiarygodnemu badaniu przyjrzało się niezależne austriackie stowarzyszenie naukowe [Unabhängige Gesundheitsberatung (UGB) zajmujące się zaleceniami żywieniowymi i dopatrzyło się "błędów w wyciaganych wnioskach oraz niedopuszczalnych nieprawidłościach w projekcie badań") zajmujące się zaleceniami żywieniowymi i dopatrzyło się "błędów w wyciaganych wnioskach oraz niedopuszczalnych nieprawidłościach w projekcie badań"

Po 3. Te badanie nie brało pod uwagę dlaczego ktoś jest na takiej diecie, a nie innej. Dieta wegetariańska jest zalecana przy nowotworach, a czerwone i przetworzone mięso uważana jest przez WHO jako rakotwórcze. Wnioski nasuwają się same...

Po 4. Mamy kompleksowe meta-analizy, które mówią jasno:

Kompleksowa metaanaliza potwierdza znaczące działanie ochronne diety wegetariańskiej względem zachorowalności i śmiertelności w przypadkach choroby niedokrwistości serca (-25%), ogólnej częstości zachorowań na nowotwory (-8%). Dieta wegańska wykazuje się znaczną redukcją ogólnego ryzyka nowotworu (-15%):


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853923

Tutaj znacznie większe badanie niż 300 wegetarian.

Badanie przeprowadzone na 96 tysiącach obywateli Stanów Zjednoczonych wykazało, że dieta wegetariańska zwiększa ochronę przed chorobami układu krążenia, chroni przed niektórymi nowotworami oraz czynnikami ryzyka kardiometabolicznego. A z kolei dieta wegańska dodatkowo chroni przed otyłością, cukrzycą, nadciśnieniem oraz śmiertelnością ze względu na choroby układu sercowo-naczyniowego


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073139/

Tutaj cukrzyca:

Badanie wykazujące, że ryzyko cukrzycy u osób spożywających diety oparte na produktach roślinnych jest niższe niż u reszty populacji nawet o 50%, nawet po uwzględnieniu różnych innych czynników zakłócających (czy wikłających), takich jak masa ciała czy aktywność fizyczna, rasa, częstotliwość oglądania TV, itp:


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19351712

Oficjalne stanowisko ACADEMY OF NUTRITION AND DIETETICS:

„Według stanowiska Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego prawidłowo zbilansowana, zarówno wegetariańska jak i wegańska dieta jest zdrowa, odżywcza i może nieść za sobą korzyści w prewencji i leczeniu niektórych chorób. Diety te są odpowiednie na wszystkich etapach życia, jak ciąża, okres laktacji, niemowlęctwo, dzieciństwo i dorosłość, a także dla sportowców. Diety roślinne wpływają na środowisko mniej niż diety oparte o produkty zwierzęce, ponieważ zużywają mniej zasobów naturalnych. Wegetarianie i weganie mają obniżone ryzyko niektórych schorzeń jak choroby serca, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, niektóre nowotwory i otyłość.Niskie spożycie tłuszczów nasyconych, oraz wysokie spożycie warzyw, owoców, ziaren, strączków, produktów sojowych, orzechów i nasion (które wszystkie są bogate w błonnik i przeciwutleniacze) są czynnikami które wpływają na niższe poziomy i mniejszą gęstość cholesterolu i lepszą kontrolę insuliny. Czynniki te przyczyniają się do zmniejszania chorób przewlekłych. Weganie potrzebują wiarygodnego źródła B12 jak suplementy albo fortyfikowane produkty.”


#wegetarianizm #weganizm #neuropa #abw #zakopfest
  • 1