Wpis z mikrobloga

Mam dwa pytania odnosnie chlodzenia CPU.

Po pierwsze, czy ma znaczenie, w ktora strone wlozone sa wentylatory do chlodzenia Grandis 2?
Bo w sumie w instrukcji nic nie bylo napisane na ten temat, ale przeciez taki wentylator jedna strona 'zasysa' powietrze, a druga go 'wypuszcza'. Zlozylem komputer jakies 2 miesiace temu, temperatury podczas przegladania stron nie przekraczaja 27*C, w obciazeniu (glownie symulator p3d, ktory wyciska ostatnie poty z procka) dochodza do 80*C, a na jednym rdzeniu nawet lekko ponad to. Wnioskuje z tego, ze jakos bardzo zle nie jest to zalozone, chociaz mogloby byc lepiej. Wszak procesor na razie pracuje na bazowej czestotliwosci 4,5GHz.

I tutaj pojawia sie drugie pytanie. Chcialbym sprobowac podkrecic go do 5GHz. Nie obejdzie sie zapewne bez skalpu, a juz na pewno potrzebne bedzie chlodzenie wodne. Moglibyscie mi polecic jakis zestaw AiO?\

Myslalem o Corsair H100i v2 oraz o Krakenia x52 (tutaj jest problem z dostepnoscia w Polsce. Dostepne sa jedynie x42 z jednym wentylatorem, ale ponoc nie sa one warte swej ceny.

Jest jeszcze cos innego, godnego uwagi?
#pcmasterrace #komputery
  • 11
@BAM_BUS: na tym samym procku z chłodzeniem thermalright macho rev b i pastą gelid gc extreme, mam w idlu 28-32 st. C, na 4.5GHz około 65 st. C, na 4.8GHz poniżej 80 st. C. nie zejdzie. Ten procek jest po prostu gorący przez tego cholernego gluta :P
@AceDM: VID 1,15V bez podkrecania. Tego nie zmienialem. Przed chwila wrzucilem mu 1,35V na 4,8GHz i w P3D jeden rdzen doszedl do 98*C wiec dalem sobie spokoj. Powaznie zastanawiam sie na delidem, ale szkoda mi gwarancji, no i nigdy tego nie robilem, wiec boje sie, ze cos uszkodze.
@BAM_BUS: ja teraz obnizylem do 1.3V, zwiększyłem obroty wiatraków i nawet do 75st C. udało mi się przy 4.8GHz zejść (30min stress test). Spróbuję się jeszcze trochę z tym pobawić, bo wiatraki już imo zbyt głośno chodzą ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@BAM_BUS: co do kierunku, imho ma znaczenie, ja bym zrobił tak aby w zależności od kierunku zamontowego chłodzenia - ciągnęło powietrze z przodu obudowy i wypuszczało z tyłu, albo ciągnęło z dołu obudowy i wypuszczało do góry