Wpis z mikrobloga

Mirki, proste pytanie...

Mam routery połączone przewodem ze sobą jak na obrazku. W jaki sposób skonfigurować routery po prawej aby tworzyły jedną sieć LAN, w sensie żeby routery po prawej były tylko przedłużeniem zasięgu dla tego routera po lewej. Da się zrobić tak i czym ma to sens by wszystkie miały wspólny SIDD?

edit serio wypok nie pozwala dodać png bez tła?

#sieci #linux
Kryspin013 - Mirki, proste pytanie...

Mam routery połączone przewodem ze sobą jak ...

źródło: comment_aYA9lUwBYnO3OtxFC3qyELotbCK8AvJM.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
@gwynebleid: Czekaj. Bo w sumie chyba się słabo wyraziłem. Jeżeli będę połączony z głównym routerem (pula adresów 192.168.1.0) to nie będę na przykład w stanie spingować adresów hostów z tych pobocznych routerów bo będą w innej sieci. W sumie zależy mi żeby wyeliminować wewnętrzne sieci w głównej sieci. Chyba że nie da się tego tak zrobić.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Da się coś takiego zrobić, ale nie zrobisz tego na zwykłych tanich routerach. Zapoznaj się z rozwiązaniem Unifi od Ubiquiti Networks albo CAPsMAN ze stajni Mikrotika.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: nie wiem o co biega bo ja to robiłem raz i z jednym routerem. do routera 192.168.1.x nie podłączasz do WAN tylko to normalnego portu. Nadajesz IP i nazwę identyczną z nazwą sieci głównej. Zajmie to chwilę i sobie sprawdzisz czy działa jak chcesz. Nie widzę powodu by nie.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Jeśli chcesz żeby miały wspólny SSID i miały tzw. soft-roaming to musi to być bardziej złożony system. OpenWRT nie ma takich ficzerów i żaden TP-Link Ci nie pomoże. Można oczywiście ustawić taki sam wspólny SSID ale przełączanie nie będzie płynne. Softroam wymaga kontrolera który koordynuje przełączanie poszczególnych klientów pomiędzy punktami dostępowymi to po pierwsze. Dawno temu był taki protokół IAPP który pozwalał na softroaming w ramach jednego SSIDa -
  • Odpowiedz
@gwynebleid: Soory słabo się wyraziłem. Tak ogólnie to chcę zrobić po prostu przezroczysty bridge na zasadzie jedna pula adresów - każdy host ma swój adres - każdy jest widoczny w sieci niezależnie do jakiego routera jesteś połączony. Do tego nieważne na jakim routerze byłbym zalogowany, mógłbym wejść w ustawienia każdego innego routera bez przełączania się. W sumie dzięki za komentarz bo wyjaśniło mi to trochę.
@brokenik: Dobrze, ale
  • Odpowiedz
@Kryspin013: aaa to ma być po kablu między routerami? może wyłącz dhcp i zbridguj ethernet z wlanem na tych po prawej, a lewy niech zostanie normalnie.
taki skrypt create_ap robi podobny numer jak ustawisz bridged mode.
  • Odpowiedz
kolego, to zrób jak już wyżej zostało powiedziane te 3 z prawej w AP, z IP w tej samej podsieci co główny. na głównym DHCP z wykluczonymi adresami pod AP.
  • Odpowiedz