Wpis z mikrobloga

Właśnie zatrzymała mnie #policja w terenie zabudowanym. Zapytałem jaki jest powód kontroli, czy popełniłem jakieś wykroczenie czy przestępstwo. Dostałem odpowiedź, że jest to „rutynowa kontrola”, bo „np mogę być pod wpływem alkoholu”.

Opdowiedziałem, że nie jestem. Policjant zabrał moje dokumenty do radiowozu, zapewne pospisywał, posprawdzał i oddał (bez kontroli trzeźwości).

Ale postanowiłem, że na następny raz będę przygotowany, bo przecież „rutynowe kontrole trzeźwości są nielegalne”. I co? I gunwo. Może ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć czemu miałyby być nielegalne?

Art. 129. 1.: Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.

Czyli policjant zajmuje się zapewnieniem bezpieczeństwa i kontrolowaniem na drogach.

Art. 129. 2.: Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:

Czyli nie jest to władza nieograniczona – nie może mi kazać robić pajacyki, bo to „wpłynie na lepszy ruch” – ale są konkretne rzeczy, które policjant może mi nakazać.

Art. 129. 2. 3): żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;

Czyli może zażądać ode mnie poddania się badaniu na ustalenie zawartości alkoholu w organizmie.

Żródło cytatów: http://prawo.money.pl/kodeks/drogowy/dzial-v-kontrola-ruchu-drogowego/rozdzial-1-uprawnienia-policji-i-innych-organow/art-129

---

No więc? Nie jestem prawnikiem. Być może nie wiem o jakimś innym punkcie, który miałby ograniczać policję? Być może ten punkt jest niezgodny z konstytucją i sąd najwyższy może go uchylić, ale to ciężka sprawa? Być może jednak policja może zatrzymać jakikolwiek samochód chce i sprawdzić trzeźwość kierowcy?

#kontroladrogowa #rutynowakontrolatrzezwosci #kierowcy
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MacDada: słowa klucze - uzasadnione podejrzenie.
Skoro powiedział "może" zamiast od razu stwierdzić, że wygląd, zachowanie itp wskazują na spożycie, to przekroczył uprawnienia.
Inaczej mówiąc - on nie ma losowo zatrzymywać kierowców i może trafi na pijanego, ale ma sposrod jadących dana droga wytypować kogoś kto np.jedzie zygzakiem, zbyt wolno, zbyt szybko itp.
  • Odpowiedz
słowa klucze - uzasadnione podejrzenie.

@PepeXD: OK – ale gdzie jest ono wymagane od policjanta? Którym zdaniem ustawy?

Art. 129. 2. 3): […] żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem […]

Jest wymaganie uzasadnionego podejrzenia, że mogła kierować pojazdem. A nie, że jest pod wpływem.
  • Odpowiedz
rozbiór zdania o tej porze to dla mnie za dużo. W ciągu dnia muszę poczytać o tym.

@PepeXD: Ja także.

Mimo,tego, że mam dużo do powiedzenia w temacie, to z racji chwilowej słabej kondycji intelektualnej wolę odpuścić. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
rozbiór zdania o tej porze to dla mnie za dużo. W ciągu dnia muszę poczytać o tym.

Mimo,tego, że mam dużo do powiedzenia w temacie, to z racji chwilowej słabej kondycji intelektualnej wolę odpuścić. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@StaryWedrowiec: @PepeXD: Jak wróciłem do domu, to nie omieszkałem uzupełnić (niezmierzoną) zawartość alkoholu w organizmie.

Ale – jak mam nadzieję – widać, że piszę składnie =>
  • Odpowiedz
@MacDada: Potrzebowałem aż 10 minut, by zrobić zdjęcie zamieszczone tutaj.
Po ponad 3 tygodniach pracy bez jednego wolnego dnia wziąłem sobie 5 dni wolnego, pozałatwiałem zaległe sprawy i w ostatni wolny wieczór piwkuję. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@MacDada: Tak wygląda zderzenie z rzeczywistością. Opinie na wykopie vs prawdziwy świat z przepisami. Policjant ma prawo do przeprowadzania rutynowej kontroli, i zawsze ma prawo zażądać poddaniu badaniu na zawartość alkoholu oraz jak dobrze zauważyłeś potrzebuje uzasadnionego podejrzenia tylko jeżeli jesteś pasażerem a mogłeś kierować. Coraz więcej jest głupich komentarzy w internecie i filmików na youtubie które wprowadzają w błąd i mogą powodować problemy dla osób które nie znają przepisów
  • Odpowiedz
@Maro88z: przez rutynowe kontrolę rozumiesz normalne alkomaty, ods razu protokół dla każdego itp? Czy może wstępne dmuchanie z lampką czerwoną/zieloną?
Jakoś do kontroli się wyrywają, ale nigdy z takiej lub podobnych czynności nie dostałem protokołu na miejscu, a powinienem dostać.
Czyli w mediach trąbią o zasadności rutynowej kontroli, żaden prawnik nie zauważył, do czego odnosi się uzasadnione podejrzenie i tylko @MacDada to rozpracował?
Swoje zdanie opieram na tym, co
  • Odpowiedz
@PepeXD: Tak jak napisałem uzasadnione podejrzenie odnosi się np. do pasażera co wynika z konstrukcji zdania w tym przepisie. Ten przecinek nie jest tam bez powodu a zmienia całe zdanie. W momencie wypadku samochodu masz 3 osoby z czego 1 trzeźwa bez prawka a 2 widać że pijane z prawem jazdy. Masz uzsadnione podejrzenie, że któraś z tych 2 osób mogła kierować więc się je bada na zawartość alkoholu i
  • Odpowiedz
@PepeXD: @StaryWedrowiec: @Maro88z: Poczytałem sobie http://prawonadrodze.org.pl/warunki-oraz-sposob-dokonywania-badan-na-zawartosc-alkoholu-w-organizmie-wobec-uczestnikow-ruchu-drogowego/

Wspominają tam o „art. 129i ust. 4 PRD” => i faktycznie taki znalazłem: http://prawo.ws/o_ruchu_drogowym/art129i.htm

Art. 129i. 4.: Warunki oraz sposób przeprowadzania badań, o których mowa w ust. 1 i 2, określa ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2007 r. Nr 70, poz. 473, z późn. zm.).

Czyli jednak są
  • Odpowiedz
@MacDada: Pamiętaj dodatkowo o kontratypie :P
Prawda jest taka że w Polsce prawo jest zależne od interpretacji przepisów. Jest przyzwolenie społeczne na takie działania a sądy są przychylne w tym względzie policji.
  • Odpowiedz