Aktywne Wpisy
mmenelica +83
Czyli chcecie powiedzieć, że Stanowiski zaaranżował filmik, który nie było fejkowy (brak AI, brak fabrykacji, brak manipulacji montażem), a następnie nagrał 30-minutowy odcinek, na którym wyśmiewa ludzi, którzy uznali go za prawdziwy?
Skąd ludzie mieli wiedzieć, że to fejk skoro nagranie było prawdziwe? Aha, na podstawie dwóch randomowych wydarzeń (pokroju wciągnięcia człowieka do silnika na lotnisku), w których była zaburzona linia czasowa xD przecież doskonale wszyscy pamiętają kiedy to było, no tak.
Skąd ludzie mieli wiedzieć, że to fejk skoro nagranie było prawdziwe? Aha, na podstawie dwóch randomowych wydarzeń (pokroju wciągnięcia człowieka do silnika na lotnisku), w których była zaburzona linia czasowa xD przecież doskonale wszyscy pamiętają kiedy to było, no tak.
zabolek +405
Opdowiedziałem, że nie jestem. Policjant zabrał moje dokumenty do radiowozu, zapewne pospisywał, posprawdzał i oddał (bez kontroli trzeźwości).
Ale postanowiłem, że na następny raz będę przygotowany, bo przecież „rutynowe kontrole trzeźwości są nielegalne”. I co? I gunwo. Może ktoś mi jest w stanie wytłumaczyć czemu miałyby być nielegalne?
Czyli policjant zajmuje się zapewnieniem bezpieczeństwa i kontrolowaniem na drogach.
Czyli nie jest to władza nieograniczona – nie może mi kazać robić pajacyki, bo to „wpłynie na lepszy ruch” – ale są konkretne rzeczy, które policjant może mi nakazać.
Czyli może zażądać ode mnie poddania się badaniu na ustalenie zawartości alkoholu w organizmie.
Żródło cytatów: http://prawo.money.pl/kodeks/drogowy/dzial-v-kontrola-ruchu-drogowego/rozdzial-1-uprawnienia-policji-i-innych-organow/art-129
---
No więc? Nie jestem prawnikiem. Być może nie wiem o jakimś innym punkcie, który miałby ograniczać policję? Być może ten punkt jest niezgodny z konstytucją i sąd najwyższy może go uchylić, ale to ciężka sprawa? Być może jednak policja może zatrzymać jakikolwiek samochód chce i sprawdzić trzeźwość kierowcy?
#kontroladrogowa #rutynowakontrolatrzezwosci #kierowcy
Skoro powiedział "może" zamiast od razu stwierdzić, że wygląd, zachowanie itp wskazują na spożycie, to przekroczył uprawnienia.
Inaczej mówiąc - on nie ma losowo zatrzymywać kierowców i może trafi na pijanego, ale ma sposrod jadących dana droga wytypować kogoś kto np.jedzie zygzakiem, zbyt wolno, zbyt szybko itp.
@PepeXD: OK – ale gdzie jest ono wymagane od policjanta? Którym zdaniem ustawy?
Jest wymaganie uzasadnionego podejrzenia, że mogła kierować pojazdem. A nie, że jest pod wpływem.
@PepeXD: Ja także.
Mimo,tego, że mam dużo do powiedzenia w temacie, to z racji chwilowej słabej kondycji intelektualnej wolę odpuścić. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@StaryWedrowiec: @PepeXD: Jak wróciłem do domu, to nie omieszkałem uzupełnić (niezmierzoną) zawartość alkoholu w organizmie.
Ale – jak mam nadzieję – widać, że piszę składnie =>
Po ponad 3 tygodniach pracy bez jednego wolnego dnia wziąłem sobie 5 dni wolnego, pozałatwiałem zaległe sprawy i w ostatni wolny wieczór piwkuję. ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jakoś do kontroli się wyrywają, ale nigdy z takiej lub podobnych czynności nie dostałem protokołu na miejscu, a powinienem dostać.
Czyli w mediach trąbią o zasadności rutynowej kontroli, żaden prawnik nie zauważył, do czego odnosi się uzasadnione podejrzenie i tylko @MacDada to rozpracował?
Swoje zdanie opieram na tym, co
Wspominają tam o „art. 129i ust. 4 PRD” => i faktycznie taki znalazłem: http://prawo.ws/o_ruchu_drogowym/art129i.htm
Czyli jednak są
Prawda jest taka że w Polsce prawo jest zależne od interpretacji przepisów. Jest przyzwolenie społeczne na takie działania a sądy są przychylne w tym względzie policji.
@Maro88z: Nie pamiętam, bo pierwsze słyszę :D Szybka lektura. W tym przypadku konkretnie: na czym miałby on polegać?