Wpis z mikrobloga

Próbowałem znaleźć odpowiedź w Google, ale dostaje sprzeczne informację. Czy w trakcie używania #esp8266 (w moim wypadku to #nodemcu LoLin) mogę komunikować się po I2C z wyświetlaczem 2004, który zasilany jest 5V? Niektórzy w internetach piszą, że nie wolno, bo ESP nie toleruję 5V, inni piszą, że toleruje. A jeszcze inni twierdzą, że z powodu protokołu I2C (czyli linia utrzymuje stan wysoki, a komunikacja to zejście do masy), spokojnie można używać różne urządzenia - ale jeśli tak, po co są konwertery sygnałów? Sprawdziłem, że u mnie taka komunikacja działa, a z jakichś powodów na magistrali utrzymuje się 3.3V (dlaczego? Oba urządzenia nie powinny chcieć podbić napięcia rezystorami PullUp do swojego?).

A drugie pytanie mam o maksymalne napięcie pinów cyfrowych w #arduino. Mając 12V sygnał z innego urządzenia muszę bawić się w dzielnik napięcia, czy to sztuka dla sztuki i spokojnie mogę to podłączyć bezpośrednio do pinu cyfrowego – ewentualnie zabezpieczając jakimś kilkutysięcznym rezystorem, by do spięcia nie doszło? Tutaj też zdania są podzielone: spotkałem się z opinią, że wejścia analogowe mają 5V limitu (według jednych) lub VIN limitu (według innych) ale do pinów cyfrowych spokojnie można podpiąć i więcej, jeśli są ustalone jako INPUT. Tutaj również sprawdziłem i mi to spokojnie działało z 12V – pytanie tylko, czy po jakimś czasie nie przestanie.
  • 7
A jeszcze inni twierdzą, że z powodu protokołu I2C (czyli linia utrzymuje stan wysoki, a komunikacja to zejście do masy), spokojnie można używać różne urządzenia - ale jeśli tak, po co są konwertery sygnałów?

@radekrad: Urządzenia I2C wymuszają tylko stan niski na linii. Stan wysoki jest ustalany przez rezystory podciągające. Jeśli rezystor podciągający będzie do 3,3 V to tyle maksymalnie będzie na linii. Jak wiadomo, że urządzenie na 5 V zaakceptuje
Jeśli rezystor podciągający będzie do 3,3 V to tyle maksymalnie będzie na linii.

@RicoElectrico: Ale to nie działa tak, że każde urządzenie na linii stara się podciągnąć napięcie do swojego? Teraz sprawdziłem ten ekran... i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że on sam z siebie tego nie robi.

Jak wiadomo, że urządzenie na 5 V zaakceptuje 3,3 V jako stan wysoki, to nie widzę problemów.

@RicoElectrico: wygląda na to, że
@houk: Dzięki za link. Szkoda, że nie zerkałeś, dlaczego ładowarka nie działa, bo chyba powinna? Sam bym się bał prowadzić 230V do urządzenia, które sam robię... ale... ale ja po prostu nie wierzę w swoje umiejętności.
@houk: a czy użycie konwertera ma jakieś minusy? Duże zużycie energii, zmniejszenie prędkości transmisji? Zwiększa pojemność układu więc zmniejsza liczbę urządzeń możliwych do połączenia i maksymalną długość magistrali? Bo planowałem kilka rzeczy podłączyć do magistrali i wszystkie pozostałe są 3.3V.