Wpis z mikrobloga

#elektronika

resetuje mi się uC zasilany z LM7805 jak np. załączam lampkę albo uruchamia się lodówka. na wejściu z transformatora mam 470 uF, a na wejściu z LM7805 220 uF. co z tym zrobić? zwiększenie wartości kondensatorów pomoże?
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kissandfly: Dobra, trochę nieprecyzyjnie pytam a ty opisujesz ;-) Myślałem, że układ włącza jakąś lampkę.
Możesz pokazać jakiś schemat lub chociaż zdjęcie?
  • Odpowiedz
@kissandfly: ile prądu pobiera twój układ i z jakiego napięcia 7805 robi to swoje 5V?
Pojemności, które tam dałeś są małe, zwłaszcza ta przed stabilizatorem, ponadto opisujesz to tak, że właściwie nie wiadomo, gdzie te pojemności tak naprawdę są.
Kondensatory 100nF powinny być zarówno przy stabilizatorze (zaraz przy nim), jak i przy procesorze (zaraz przy nim, najlepiej przy każdej nodze Vcc). Jeśli trzeba, możesz między stabilizator a procesor dorzucić jeszcze
  • Odpowiedz
@kissandfly: jaki prąd pobierasz? Zrobienie 5V z 24V to spory skok, głupie 100mA poboru prądu da 2W mocy do rozproszenia i konieczność użycia radiatora, a nie daj Bóg jeśli prąd jest większy, otrzymasz niezły piecyk. Nie lepiej tam było przetwornicę, choćby gotowy moduł na LM2596 wstawić?

Dodaj jeszcze jeden kondensator 100nF przy procesorze, jeśli to nie pomoże, wrzuć w linię zasilania między procek a stabilizator jakiś dławik (co tam znajdziesz,
  • Odpowiedz
@defoxe: mam nadzieję, że to skrót myślowy kolegi. Zresztą kondensator 470uF "na wejściu z transformatora" by brak mostka zaraportował głośno i dobitnie :)
  • Odpowiedz
brak mostka zaraportował głośno i dobitnie :)

@Jarek_P: Skrót myślowy i zarazem jeszcze raz prośba o dokładniejszy schemat i opis co to jest, bo któryś post z rzędu dowiadujemy się, że jest transformator, stabilizator i atmega. I to nie działa. Tutaj to jedynie wróżka pomoże.
  • Odpowiedz