Wpis z mikrobloga

Jest tutaj jakis ekspert w temacie auto gazu? Chcialbym wiedziec jak duzy wplyw ma sonda lambda przy instalacji mieszalnikowej. Bo slyszalem juz dwie tezy: przy sterowniku z gazu ona praktycznie nie jest potrzebna albo bez tej sondy to ni ma roboty. No i nie wiem czy ja wymieniac czy nie. Samochod audi 80, sterownik bingo
Jak bylem u gazownikow to sonda pokazywala ok 0.47V
#mechanikasamochodowa #audi80
  • 11
@Abra_Kadabra: zakres pracy sondy do 0-1V, wyniki bliżej 0,3V oznaczają mieszankę paliwową ubogą, bliżej 0,7 mieszankę bogatą.

Powiedz coś więcej, skąd temat sondy wynikł? Miałeś check engine? Spalanie ci podrosło?
Jak bylem u gazownikow to sonda pokazywala ok 0.47V

@Abra_Kadabra: W czym sprawdzał? Jak sonda stoi na taki napięciu i nie rusza się przy machnięciu gazem to sonda śmietnik. Mało jest prawdopodobieństwo że mieszanka ustawiała się tak że pokazuje takie napięcie (bo to bardzo wąziutki zakres w jakim zmienia sie 0-1V)

Chcialbym wiedziec jak duzy wplyw ma sonda lambda przy instalacji mieszalnikowej.

@Abra_Kadabra: Zależy czy masz jeszcze silniczek krokowy na
@biskup2k kurcze no gazownik sprawdzal to na komputerku poprzez podlaczenie sie do bingo. Generalnie ciezko mi powiedziec czy spalanie wzroslo, bo auto od listopada co chwile laduje u mechanika. Co do silniczka krokowego to z tego co wiem to mam. A jesli chodzi o zakres to jak dawal go na obroty tak do 3000 to nic sie nie zmienialo, ale jak dal w palnik do oporu to bylo widac jakies wahania.
A
@Abra_Kadabra: Jak w bingo sprawdzał to ok, bo myślałem, że może w sterowniku silnika sprawdzał przy pracy na gazie a wtedy by nie zobaczył pracy sondy przez emulacje sondy która idzie z bingo do ecu silnika.
Jaki masz silnik w tym audi?
@Abra_Kadabra: To wymiana sondy może być trochę trudna bo tam siedzi w bardzo niewdzięcznym miejscu.
Zresztą dobrze by było mieć dobrze wyregulowany gaz przy tym silniku, bo jak zwykły gaz strzeli to przepływomierz rozwali (a on jest drogi w używce ze względu na to, że gaz je często rozwala).

I dobrze jakbyś profilaktycznie wymienił albo przylutował przekaźnik 30 pod deską bo jest kruszące się luty mogą powodować potężne wystrzały gazu (na
@biskup2k no wlasnie juz mialem wymieniona przeplywke. Ogolnie ten samochod to temat rzeka(zreszta juz pare razy pisalem juz tutaj). Problem np. jest tez taki, ze po odpaleniu auto trzyma 1000 obrotow, a po przejechaniu 30km juz 1200, a czasem nawet 1500. Ciezki temat :p
Problem np. jest tez taki, ze po odpaleniu auto trzyma 1000 obrotow, a po przejechaniu 30km juz 1200, a czasem nawet 1500

@Abra_Kadabra: trzyma takie obroty też po zgaszeniu i ponownym odpaleniu? Jeśli tak to problem z grzebanym regulatorem obrotów biegu jałowego (popularnie zwanym "krokowcem") albo ktoś podkręcił śrubkę na przepustnicy, że nawet regulator nie zaczyna pracować.

Ciezki temat :p

Dlatego jak ktoś mnie pyta czy warto kupić ABK ze zwykłym
@biskup2k Tak, jak jest rozgrzany i troche juz przejechal to po zgaszeniu i zapaleniu wskakuje na 1200. A co do auta to wszystko bylo ok, ale pozniej strzelily wtryski, glowica, rozrusznik(kiedys poruszalem temat, ze strzelalo mi do kolektora ssacego. Okazalo sie ze bylo to powiazane z rozrusznikiem), pozniej sie okazalo ze mechanik mi zle rozrzad ustawil i auto samo sie wkrecalo na obroty. Do tego uwalila sie tuleja na drazku kierowniczym, ktory