Jednym z głównym powodów, dla których nie chcę przejść z Javy na C# jest dostępność bibliotek. Albo nie ma bibliotek na C# albo są płatne.
Czy jest jakiś sposób na to, aby uruchamiać biblioteki napisane w Javie w C#? 1. Pierwsze co przychodzi do głowy, to pewnie odpalanie biblioteki na JVM i odwoływanie się do niej z C#. Ale to niesie za sobą wady JVM i pewnie działałoby wolno. 2. A może Microsoft zrobił takie własne JVM, które było wbudowane w .NET-a?
Czy coś z tego już istnieje? Czy to jest w ogóle techniczne możliwe (jak nie zrobi tego Microsoft, to może ktoś inny)? A może jakiś inny pomysł?
@mk321: albo piszesz w Javie albo w c#, bo widze ze kombinujesz. Żaden klient nie pójdzie na taka prowizorkę ze biblioteki z javy przez jvm w c# w ogole jak to chciałbys spiąć ? I tak byś musiał jakis kod w Java napiąć i cos czym miały by sie komunikować. Wyglada to troche tak jak byś kombinował jak koń pod górkę
@mk321: mikroserwisy I komunikacja przez szynę. Wtedy możesz mieć serwisy w czym chcesz, łącznie z pythonem i scalą, dopóki mogą się komunikować z szyną. A czy to będzie azure service bus czy coś innego to już nie ma znaczenia
@plushy: jak piszę inżynierkę/magisterkę (czy jakiś inny naukowy projekt na uczelni), to potrzebuję zaawansowanych bibliotek. Zresztą jak piszę cokolwiek innego niekomercyjnego też mogę potrzebować zaawansowanych bibliotek (moze chcę sobie startupa założyć). Skąd w ogóle pomysł, że hobbystyczne projekty nie potrzebują zaawansowanych bibliotek? Zresztą nie tylko zaawansowane biblioteki nie są dostępne po równo we wszystkich językach (chyba że ktoś uważa edycję PDF-a za zaawansowane działania ;) ). Jak piszę FLOSS to
@mk321: No ale na uczelnię to raczej potrzebujesz bibliotek naukowych a te są napisane czasami w takich językach jak Fortran. Poza tym projekt akademicki zyskuje dodatkowe punkty za egzotyczne rozwiązania. Generalnie rzecz biorąc to wszystkie języki mają dwustronną integrację z C więc przez nie robimy mostek.
Zazdroszczę Wam że se możecie o każdej porze iść po coś do żabki czy innego sklepu. Ja najbliższą mam dopiero w powiatowym (ponad 20 kilometrów)... #przegryw
Jednym z głównym powodów, dla których nie chcę przejść z Javy na C# jest dostępność bibliotek. Albo nie ma bibliotek na C# albo są płatne.
Czy jest jakiś sposób na to, aby uruchamiać biblioteki napisane w Javie w C#?
1. Pierwsze co przychodzi do głowy, to pewnie odpalanie biblioteki na JVM i odwoływanie się do niej z C#. Ale to niesie za sobą wady JVM i pewnie działałoby wolno.
2. A może Microsoft zrobił takie własne JVM, które było wbudowane w .NET-a?
Czy coś z tego już istnieje? Czy to jest w ogóle techniczne możliwe (jak nie zrobi tego Microsoft, to może ktoś inny)? A może jakiś inny pomysł?
Czego niby nie ma?
Ale pytanie: po co?
Komentarz usunięty przez autora
http://stackoverflow.com/questions/512124/use-a-jar-java-library-api-in-c
http://stackoverflow.com/questions/171717/using-java-classes-with-c-sharp
Ciekawe tylko czy są jakieś problemy i wady z tym i czy jest w miarę stabilne.
@mk321: Jak piszesz hobbystycznie to nie potrzebujesz zaawansowanych bibliotek, jak piszesz FLOSS to możesz napisać bibliotekę której brakuje.
Biblioteka nie jest sama dla siebie tylko dla realizacji jakiegoś zadania wiec nawet jak nie ma bezpośredniej konwersji to można znaleźć alternatywę.