Wpis z mikrobloga

#java #csharp

Jednym z głównym powodów, dla których nie chcę przejść z Javy na C# jest dostępność bibliotek. Albo nie ma bibliotek na C# albo są płatne.

Czy jest jakiś sposób na to, aby uruchamiać biblioteki napisane w Javie w C#?
1. Pierwsze co przychodzi do głowy, to pewnie odpalanie biblioteki na JVM i odwoływanie się do niej z C#. Ale to niesie za sobą wady JVM i pewnie działałoby wolno.
2. A może Microsoft zrobił takie własne JVM, które było wbudowane w .NET-a?

Czy coś z tego już istnieje? Czy to jest w ogóle techniczne możliwe (jak nie zrobi tego Microsoft, to może ktoś inny)? A może jakiś inny pomysł?
  • 11
  • Odpowiedz
@mk321: albo piszesz w Javie albo w c#, bo widze ze kombinujesz. Żaden klient nie pójdzie na taka prowizorkę ze biblioteki z javy przez jvm w c# w ogole jak to chciałbys spiąć ? I tak byś musiał jakis kod w Java napiąć i cos czym miały by sie komunikować. Wyglada to troche tak jak byś kombinował jak koń pod górkę
  • Odpowiedz
@mk321: mikroserwisy I komunikacja przez szynę. Wtedy możesz mieć serwisy w czym chcesz, łącznie z pythonem i scalą, dopóki mogą się komunikować z szyną. A czy to będzie azure service bus czy coś innego to już nie ma znaczenia
  • Odpowiedz
jak pisze się komercyjny projekt to tak. Ale jak pisze się hobbystycznie albo opensource to już bardzo jest problem.

@mk321: Jak piszesz hobbystycznie to nie potrzebujesz zaawansowanych bibliotek, jak piszesz FLOSS to możesz napisać bibliotekę której brakuje.
  • Odpowiedz
@plushy: jak piszę inżynierkę/magisterkę (czy jakiś inny naukowy projekt na uczelni), to potrzebuję zaawansowanych bibliotek. Zresztą jak piszę cokolwiek innego niekomercyjnego też mogę potrzebować zaawansowanych bibliotek (moze chcę sobie startupa założyć). Skąd w ogóle pomysł, że hobbystyczne projekty nie potrzebują zaawansowanych bibliotek? Zresztą nie tylko zaawansowane biblioteki nie są dostępne po równo we wszystkich językach (chyba że ktoś uważa edycję PDF-a za zaawansowane działania ;) ). Jak piszę FLOSS to
  • Odpowiedz
@mk321: No ale na uczelnię to raczej potrzebujesz bibliotek naukowych a te są napisane czasami w takich językach jak Fortran. Poza tym projekt akademicki zyskuje dodatkowe punkty za egzotyczne rozwiązania. Generalnie rzecz biorąc to wszystkie języki mają dwustronną integrację z C więc przez nie robimy mostek.
  • Odpowiedz
@mk321:

w każdym języku są jakieś biblioteki, których nie ma w innym.

Biblioteka nie jest sama dla siebie tylko dla realizacji jakiegoś zadania wiec nawet jak nie ma bezpośredniej konwersji to można znaleźć alternatywę.

Jak mam podać przykład na szybko, to
  • Odpowiedz