Wpis z mikrobloga

#eu4

chłopcy,
pytanie o HRE, zależy mi na jak najszybszym rozprawieniu się z problemem religii, gram Austrią, dodatki bez rom,

wkrótce zaczną mi się protestantyzować gówno-państewka HRE i popsują mi IA, stąd pytanie, są jakieś magiczne sposoby na szybkie ogarnięcie religii? dośw w tej kwesti maaałe
  • 17
@goraceparofki: możesz pomóc papajowi ogłosić Kingdom of God na przykład... :> Ewentualnie pomóc ortodoksom osiągnąć pentarchię, wtedy nie będzie reformacji. Ostatecznie podbić wszystkie kraiki HRE.

Nie wiem szczerze mówiąc, która z tych opcji jest najłatwiejsza. :P

A tak poważnie, to raczej podboje i nawracanie na siłę. Jak będziesz miał szczęście to punkty reformacji będą w stolicach i wtedy szybkie nawróconko, a centrum religijne znika.
@goraceparofki: jeżeli kraj protestancki ma stolicę tam gdzie centrum reformacji, a Ty ich zmusisz do powrotu na święte łono Kościoła, to prowincja się nawraca a centrum znika. Same podbicie nic nie daje, bo i tak musisz czekać wiele lat zanim da się taką prowincję nawrócić, a ona w międzyczasie nawraca wszystko dookoła.
@goraceparofki: jako pierwszą ideę bierz religijne-wtedy w peace dealu masz opcję "force religion" . Potem z byle powodu atakujesz protestantów i za każdym razem dajesz "force religion"
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Saper9: jak weźmiesz religijną to masz pernamentne cousus belli na wszystkie inne religie ( a force religion możesz robić bez idei )
@goraceparofki: nie wiem zawsze wybucha coś ala 30 latka najlepiej zabezpieczyć sojusze z Francją Rosją i Otomanami ( Polska i Hiszpania są zwykle po naszej stronie i lecisz ) jak wygrasz to właściwie robisz już co chcesz )
@Aeny: masz CB tylko jak masz z nimi granicę lądową. Co do force religion- to ma jakieś ograniczenia,że np. możesz robić jak masz relgijne albo jesteś w cesarstwie. Bo jak byłem taką polszą i #!$%@?łem ruskies to takiej opcji nie było (gdzie te czasy,gdy humanistyczne na polsce był OP )