Wpis z mikrobloga

Taka ciekawostka, tak psioczyłem po zakupie #thinkpad T530, że w stosunku do starych modeli dźwięk słaby itd. Nawet myślałem by go sprzedać. Machnąłem ręką. Ostatnio jednak zreinstalowałem system, wgrałem sterowniki specjalnie pod daną kartę dźwiękową (pominąłem Lenovo Support dla T530) i ruszyło Dolby, które wcześniej nie działało i podłączyłem słuchawki i jak to gra! ( ͡° ͜ʖ ͡°) Także jeśli ktoś odczuwa niedosyt to polecam poszukać innych sterów (ja wgrałem akurat od jakiegoś Lenovo Yoga, co ma tą samą kartę - ważyły 3 razy tyle, ale miały już wszystko wbudowane). Nie jest to efekt placebo, bo testuję również na wzmacniaczu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#laptopy
brylek - Taka ciekawostka, tak psioczyłem po zakupie #thinkpad T530, że w stosunku do...

źródło: comment_Nr6F4T88Z3ON1UKxl04zvnGmNXjRdSFs.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
@konmac: nie mam linka (poszły zakładki po reinstalacji), ale poszukaj sobie jaką masz dokładnie kartę dźwiękową i wklep w google. Będziesz miał Realtek i dokładny numer.
Mam tylko nazwę tych sterów "hfas10ww", ale nie znajduje w google. Jak nie znajdziesz to wrzucę na dysk (200mb ważą). Tylko zaznaczam, że ja przechodziłem z systemu, gdzie nic nie działało i było ze 3 pary sterowników na raz :)
  • Odpowiedz
@brylek: Mam taką samą kartę dźwiękową, która po standardowych sterownikach dla Win7 x64 nie działała, pod innymi wszystko grało strasznie cicho. Wgrałem te sterowniki z linku, który podałeś i różnica jest wyraźnie słyszalna. Dzięki za info bo już myślałem, że ten laptop będzie zawsze taki cichy ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@konmac dlatego się podzieliłem tym odkryciem :-) fajnie, że działa. Ja Dolby muszę odpalić ręcznie, bo nie śmiga w tle, ale nie przeszkadza to bardzo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@velaskez Ty masz jakieś lepsze stery. U mnie to Dolby Home wywalało błąd, a laptop był cichy na fabrycznych sterach. Teraz nawet bez Dolby gra głośno :-)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@velaskez pod Windows 10? Nie próbowałem :-) ale wszyscy pisali o T530 i W530 jakie ciche są (patrz wyżej), a teraz działa. Przy najbliższej reinstalacji spróbuję
  • Odpowiedz