Wpis z mikrobloga

Mam problem z Dark Souls 3. Gram sobie na moim laptopie lenovo y50-70 860m 8gb ramu. Gra chodzi dobrze, bardzo płynnie, ale co 2 minuty jest taki ostry spadek fps, tak do 10-20fps tak na około 20-30 sekund. Dzieje się tak cały czas. Nie da się tak grać. Mam ściągnięte wszystkie patche, laptop ma zapewnioną dobrą wentylacje więc to chyba nie wina przegrzewania się. Gram na najniższych ustawieniach w full hd. To mój laptop po prostu nie może udźwignąć tej gry czy jest to wina złej optymalizacji czy złych ustawień laptopa?
#darksouls #pc #gry
  • 4
  • Odpowiedz
@hanma: To trochę wygląda jak throttling, czyli ograniczenie wydajności procesora/karty graficznej z powodu zbyt wysokich temperatur. Ograniczana jest wydajność na chwilę, podzespoły osiągają niższą temperaturę, przywracane jest wcześniejsze taktowanie, znów osiągana jest zbyt wysoka temperatura i tak w kółko. Włącz może program rejestrujący temperatury (HWINFO na przykład) i zobacz, czy to na pewno nie jest tego wina.
  • Odpowiedz
@kcp93: To co napisałeś o throttling wygląda dokładnie jak to co mi się dzieje, bardzo możliwe że trafiłeś. Sprawdzę i dam znać.
  • Odpowiedz