Aktywne Wpisy
PolishPsycho +37
Zabawnie się ogląda tiktoki związane z motoryzacją i prawem jazdy, gdzie wypowiada się dzieciarnia 18 lat co ledwo zdała prawko. Ale ona ma najwięcej do powiedzenia.
Od razu też widać, jak ktoś jest z polski powiatowej. Nie widziałeś nigdy jak ktoś daje na rondzie kierunek w lewo? To już wiem, że żyjesz w polsce obitej dechami.
Na rondach, a szczególnie tych małych DAJE SIĘ KIERUNEK W LEWO. I nawet w Warszawie ponad
Od razu też widać, jak ktoś jest z polski powiatowej. Nie widziałeś nigdy jak ktoś daje na rondzie kierunek w lewo? To już wiem, że żyjesz w polsce obitej dechami.
Na rondach, a szczególnie tych małych DAJE SIĘ KIERUNEK W LEWO. I nawet w Warszawie ponad
Mysiekpysiek +68
Simin Qiu, student londyńskiej Royal College of Art, zaprojektował luksusowy kran, który oszczędza wodę tworząc z niej piękne, wirujące spirale. Koncepcja Qiu polega na przepuszczaniu strumienia wody przez podwójną turbinę, która obracając się nadaje wodzie spiralny kształt, dzięki czemu tworzy piękną wodną siatkę. Turbina ogranicza zużycie wody o 15%. 3 dysze pozwalają na nadanie 3 różnych kształtów spirali wodnej. Projekt zdobył nagrodę iF Design w 2014 roku.
#ciekawostki #design #architektura #budownictwo #fotografia
Luksusowy... czyt. "zapłać za kran 2000 PLN zamiast 250 PLN", a potem oszczędzaj na wodzie po 10 PLN miesięcznie... przez pierwsze dwa miesiące, bo potem "turbinka" pokryje się kamieniem i przestanie się kręcić. Wtedy wymienisz ją za jedyne 500 PLN ;-)
Ale OK, przyznaję - wygląda ładnie.
Rendery Rendery panie same rendery.
Gdzie foto lub film z działającego kranu?
Skoro to buło prawie 3 lata temu zrobione?
To są tylko rendery. Gość nawet nie pomyślał że to jest fizycznie niemożliwe.
Nie można zrobić tak całego strumienia wody.
Co innego jeśli mielibyśmy kilkadziesiąt dysz po okręgu i każda w odpowiednim momencie wypuszczała by kroplę wody. Wtedy można by zrobić dowolny kształt strumienia.
@piotreek88:
Przy myciu rąk jest oszczędność. Widziałem dokument w którym jakaś firma modernizowała cały wieżowiec w chinach.
Bo zmywarka i tak weźmie swoją ilość, pralka to samo, przy gotowaniu
Można też założyć zamiast końcówki na kran na rurę Zwężkę venturiego.
Inżektor inaczej.
@FlasH: Woda nie porusza się po okręgu. Spada sobie prosto w dół. To dziurki z których wylatuje woda poruszają się po okręgu.
Kolega co studiował? ;)