Wpis z mikrobloga

Komp po instalacji sterowników do MB z cd producenta nie przechodzi POSTa i wpada w boot loopa ok 18s.
Wcześniej zauważyłem, że nie wykrywa jednej z kości RAMu, przez co i bios i win10 pokazywały tylko 8GB.
RAM to g.skill f4-3000c15d-16gvrb a płyta gigabyte ga-z170 k3. Ktoś coś jakieś pomysły, bo mi się skończyły po sprawdzeniu obu kości ramu we wszystkich chyba możliwych konfiguracjach? Zostawiłem mobo z wyjętą baterią na noc (wyjęcie na godzinę nie pomogło), wcześniej zwarłem zworkę.
Może @naprawalaptopow macie jakiś pomysł?

#pcmasterrace #pomocy #kiciochpyta #komputery
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@King_Of_New_York: Nie przechodzi mi POST, ani z jedną kością w dowolnym slocie, ani dwoma w 1-3 ani 2-4. Nie dostanę żadnego splash screena; odpala się na ok 18 sekund, kręci wiatraczkami i reboot, przez co nie mogę wejść do biosu. Gdybym mógł, to jakoś bym kombinował.
  • Odpowiedz
gigabyte ga-z170 k3

@SirSith: Słabo widzę już. :)
Masz problem z napięciem na procesorze lub masą na pamięci. Sprawdź dokładnie gniazdo CPU, czy niczego nie wygiąłeś (najlepiej pod lupą). Jeśli ok, to pewnie masa na pamięci. Wepnij raz jeszcze kości, wyciągnij płytę poza obudowę i wtedy testuj. Być może zasilacz nie wyrabia już. Sterowniki nie mają nic do bootowania peceta.
  • Odpowiedz
ale dlaczego wszystko było ok, aż to instalacji driverów do mobo?

@SirSith: Zielonego pojęcia nie mam szczerze mówiąc.Wcześniej komp odpalał?Co robiłeś przed tym jak nie odpalił?To że nie pokazuje się nawet bios jest mocno podejrzane.
  • Odpowiedz