Z fanpage Partii Razem: Posłowie i posłanki ciężko pracują. Mniej więcej 6 razy ciężej od przeciętnego Polaka/Polki - a przynajmniej tak by wynikało z tego, ile zarabiają. Podczas gdy najczęstsza płaca w Polsce to niecałe 2500 zł brutto miesięcznie, poseł/posłanka otrzymuje co miesiąc ponad 12 tysięcy złotych (w postaci uposażenia i diety). Oznacza to, że posłowie i posłanki są w 1% najlepiej zarabiających osób w Polsce. O sprawach dotyczących nas wszystkich decyduje garstka najzamożniejszych, nie mających pojęcia o tym, jak żyje 99% społeczeństwa.
@Tom_Ja: Wielu lewicowców walczy z przekonaniem o istnieniu przełożenia „ciężkości” pracy na zarobki, a główna siła socjaldemokratyczna je powiela. W sumie, jest to symptomatyczne — gubienie się w zeznaniach jest wyznacznikiem głównego nurtu niezależnie od orientacji.
@DywanTv: @nomadyzm_jako_odpowiedz: Proponuję przeczytać ze zrozumieniem - to nie boli. Zastosowanie sarkazmu jakoby posłowie zarabiali 6 razy więcej, bo 6 razy więcej pracują nie zostało chyba przez Was wyłapane. Tekst skupia się na dysproporcjach w zarobkach posłów do reszty społeczeństwa. A nie na tym, że teoretycznie posłowie mieliby pracować 6 razy ciężej.
@Tom_Ja: Sarkazm jest najwygodniejszym wytłumaczeniem zastosowania chybionego schematu prezentacji poglądów — nawet jeśli tak to odczytać, to wytłumaczenie się z tego zajmie więcej, niż to warte i możliwe w ramach polityki memicznej. Propaganda powinna jak najlepiej i wprost przedstawiać uznawaną wizję kształtowania się stosunków społecznych, a nie polegać na sprzecznych abstrakcjach, które prędzej czy później zostaną wskazane przez przeciwników, a wtedy jak w zdaniu poprzednim. Do tej pory razemici byli,
@Tom_Ja: Chodzi o efektywność pracy, posłowie zarządzają miliardami, pani na kasie w tesco co najwyżej tysiącami złotych, toteż posłowie zarabiają o wiele więcej, to chyba jasne.
Wielu lewicowców walczy z przekonaniem o istnieniu przełożenia „ciężkości” pracy na zarobki, a główna siła socjaldemokratyczna je powiela.
@nomadyzm_jako_odpowiedz: Korwiniści twierdzą, że pit karze za ciężką pracę, że niby wiecęj się zabierają jak się ciężej pracuje. A to chyba nie są lewicowcy...
@Adekop: to zabawne bo pani na kasie w niemczech też zarządza jakimiś marnymi tysiącami euro, tak samo niemiec kopie doły tak samo #!$%@? jak polak a i tak ma więcej, nie wiem co za debil trzyma się tego argumentu efektywności pracy ale musi mieć gówno zamiast mózgu, w polsce ludzi się wykorzystuje, ludzie tyrają jak ścierwa i wcale więcej nie zarabiają
@polipoli: W Niemczech kasjerka operuje jednak euro a nie złotówkami i ma też płacone w euro. Prezes banku operuje miliardami, od niego zależy los tysięcy ludzi, więc ma płacone dużo, dużo więcej od kasjerki która operuje tysiącami i los nikogo od niej nie zależy.
@Adekop: a ja polecam otworzyć oczy, ten system jest nielogiczny i nie powinien mieć racji bytu, albo wszyscy zarabiają tak samo, usługi mają świadczone na tym samym poziomie itd albo nie może być mowy o jakiejkolwiek cywilizacji, to nie jest rok tysiąc któryś, na zmiany było w #!$%@? czasu
@Adekop: jednak chyba bardziej powinno nam zależeć na tym by ludziom żyło się tak samo dobrze? czy nie? to dajcie mi atomókę, po co się #!$%@?ć? rozjebmy polskę, część afryki, wybijmy biedę ogólnie :D
@Adekop: tak? to w takim razie słuchaj, ja mam 25 lat, daje sobie 5-10lat by tutaj zmienić WSZYSTKO w tej kwestii, bo ja nie będę jak jakiś frajer żył i zarabiał ochłapy bo tobie się wydaje że wszystko jest w porządku, jak to mi się nie uda, to się zabiję i wtedy się za was wezmę na poważnie... albo was zmuszę siłą do zmian, albo rozjebię tą planetę...
myślę że już czas by się ktoś za was porządnie wziął... nie martw się, po śmierci istniejemy, część z nas jest o wiele silniejsza niż tutaj w tych biologicznych ciałach...
@polipoli: Życzę powodzenia, wysyłam zawiadomienie do ABW, o możliwości przeprowadzenia ataku terrorystycznego, z udziałem broni atomowej na terenie Polski, proszę się spodziewać wizyty smutnych panów o 6 rano.
Trzeba było się uczyć, to byś ochłapów nie zarabiał ;-)
@Adekop: a ja polecam dobrego psychiatrę! trzeba zmienić to ścierwo bo tylko marnuje się czas młodym! ile masz lat? 15? ja swoje przeżyłem i czuję się jakby mnie ktoś wyruchał w dupę, nie można pozwolić na to żeby kolejna generacja miała zniszczone życie przez tych #!$%@? idiotów co sobie wymyślili gospodarkę
Posłowie i posłanki ciężko pracują. Mniej więcej 6 razy ciężej od przeciętnego Polaka/Polki - a przynajmniej tak by wynikało z tego, ile zarabiają. Podczas gdy najczęstsza płaca w Polsce to niecałe 2500 zł brutto miesięcznie, poseł/posłanka otrzymuje co miesiąc ponad 12 tysięcy złotych (w postaci uposażenia i diety). Oznacza to, że posłowie i posłanki są w 1% najlepiej zarabiających osób w Polsce.
O sprawach dotyczących nas wszystkich decyduje garstka najzamożniejszych, nie mających pojęcia o tym, jak żyje 99% społeczeństwa.
Ale głupie. Cięższa praca nie równa się wyższym zarobkom. Ciężkości pracy nawet nie da się zmierzyć. Debilne.
Tekst skupia się na dysproporcjach w zarobkach posłów do reszty społeczeństwa. A nie na tym, że teoretycznie posłowie mieliby pracować 6 razy ciężej.
@nomadyzm_jako_odpowiedz: Korwiniści twierdzą, że pit karze za ciężką pracę, że niby wiecęj się zabierają jak się ciężej pracuje. A to chyba nie są lewicowcy...
Prezes banku operuje miliardami, od niego zależy los tysięcy ludzi, więc ma płacone dużo, dużo więcej od kasjerki która operuje tysiącami i los nikogo od niej nie zależy.
Trzeba było się uczyć, to byś ochłapów nie zarabiał ;-)