Wpis z mikrobloga

Nie ogarniam tego Androida czasem. Wrzuciłem do mojego #huawei #p8lite kartę microSD Sandisk 32GB UHS-1. Niby wszystko fajnie. Dałem domyślną lokalizację - Karta SD. Poszedł restart. Poprzenosiłem kilka aplikacji które się dało na Karte SD. Jednak to nadal jest zagadka gdzie on zapisuje rzeczy. Np Spotify nie widzi karty SD, a jest na karcie SD. Można gdzieś sprawdzić co dokładnie ile zajmuje w pamięci?
#android
  • 16
  • Odpowiedz
@Volki: ooo. Super narzędzie. O to mi chodziło. No i wychodzi na to, że apki mimo przenoszenia na Kartę SD nadal zajmują miejsce w pamięci wewnętrznej. Tylko Spotify jest faktycznie na SD. Hmmm.
  • Odpowiedz
  • 0
@drakkainen82: Ja to rozumiem jako domyślna lokalizacja dla nowo zainstalowanych aplikacji.

Nie używam karty sd, więc trudno mi radzić, ale Spotify powinien widzieć kartę sd w jego ustawieniach i dać wybrać lokalizację dla jego danych.
  • Odpowiedz
  • 0
@Volki tak było zanim przestawiłem na karta SD w tym miejscu. Po przestawieniu nagle zniknęło to w Spotify. Dziwne. Nie instaluj się domyślnie na kartcie SD, sprawdzalem. Dlatego się zastanawiam do czego to ma niby służyć.
  • Odpowiedz
@drakkainen82 domyślna Lokalizacja na sd nie oznacza, że appki będą instalowane na sd, tylko że tam będzie zapisywana pamięć podręczna, foldery robocze i jakieś pliki ściągane z netu (w tym wersję offline zdjęć i pliki z dysku google). Instalacja dalej będzie do pamięci wewn i musisz ręcznie przenieść appke, przy czym zawsze kilka mega zostaje na wewnętrznej.
  • Odpowiedz
  • 0
@frogfoot no właśnie tak mi się wydaje, że tak się to właśnie odbywa. Po tym jak przestawiłem lokalizację domyslna na kartę SD niektóre aplikacje kazały się jeszcze raz logować. Widzę też, że mimo ręcznego przeniesienia do karty SD cos tam na wew zostaje.
Czyli najlepiej mieć tak jak mam teraz ustawione?
  • Odpowiedz
@drakkainen82 najlepiej mieć appki na wewnętrznej (zazwyczaj znacznie większą szybkość), natomiast domyślna lokalizację na sd (cache to zazwyczaj kilkaset mega, a czasami idzie w gigabajty, nie mówiąc już o tym co się dzieje, jak np. Ściągacz jakieś video z gdrive).
  • Odpowiedz