Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki.
Mam za zadanie napisać program, który analizowałby zmiany położeń markerów w strumieniu video.
Za markery służą mi odblaskowe kawałki taśmy, więc wykrywam je przez spełnienie warunku na jasność pikseli.
Program same wychwytywanie realizuje okej, ale problem jest wtedy, kiedy markery przejdą w specyficzne położenie - z założenia mają być umieszczone na ręce, a co za tym idzie ich łączenie ma pewne narzucone więzy i w tym momencie, kiedy marker na stawie łokciowym jest pierwszym od lewej wszystko się sypie.
Czy w ogóle jest to możliwe, żeby w taki sposób (kod programu na końcu) można było "na sztywno" przypisać numery markerów?
Mam nadzieję, że nie zaśmiecam tagów.
Link: http://pastebin.com/ZJVygbjd
#programowanie #opencv #python
  • 4
@LubieDiscoPolo: Mogę Cię tylko pocieszyć, że przy próbach wykorzystania skeletona z Kinecta były dokładnie takie same problemy. Jedyne rozwiązanie na szybko, jakie mi przychodzi do głowy, to kolorowe markery (różne kolory dla punktów krytycznych).
@piotrb: no ogólnie sam projekt realizowany przy użyciu raspa i kamerki dedykowanej, ale właśnie do pewnych skrajnych pozycji jest okej, później zaczyna się problem, niby jest jakaś możliwość narzucenia wiązań na konkretne markery - przynajmniej tak twierdzi prowadzący - ale w rzeczywistości nie jest niestety tak kolorowo. Niby istnieją już algorytmy, które bazują na wzorcu chodu, ale tam mamy dużo więcej markerów.
Mimo wszystko dzięki za odpowiedź jakąś ( ͡°