Mirki jakie są zalecane temp dla procesora? Mam obecnie i5 ale z boxowym chłodzeniem od i3 i mam temp 90 stopni około bez znacznego wzrostu przy stresie. Kupiłem nową pastę i jutro ją zaaplikuję więc liczę na spadek ale przy okazji wole wiedzieć czy nie rozglądnąć się za lepszym chlodzeniem gdyby pasta nie dała zadowlajacych efektow. #komputery #procesory #intel
@Colek: tak tylko wtedy jak zmieniałem procka to tam była resztka tej oryginalnej, a że komputer działał stabilnie to się tym nie interesowałem. teraz zdarza mi się w coś pograć więc chcę mu dać trochę odetchnąć.
@AdrianV91: Nawet na boxie te temperatury są strasznie wysokie. Ja mam na boxie 30C w idle, ok 60C w stresie. Sprawdź czy masz poprawnie zamontowane chłodzenie, pasta tu niewiele da.
@AdrianV91: Zarówno za duża, jak i za mała ilość pasty jest zła. A skrewiłeś tutaj tym, że jedziesz na resztkach pasty od i3 po wymianie procesora na i5.
Zdjęcie chłodzenia = czyszczenie procesora i stopki chłodzeni + nałożenie nowej pasty. Nie korzysta się ze starej bo będzie jej za mało oraz wchodzą pęcherzyki powietrza = bardziej izoluje niż przewodzi.
@AdrianV91: Myślę, że zmiana pasty Ci pomoże. Miałem po 75-90 stopni przy zużyciu 40-60% procesora jeszcze kilka dni temu, zmieniłem pastę i teraz 40-60 max w stresie. Także zmień pastę, wyczyść wentylator na procesorze, te od obudowy (jak masz) i na pewno będzie poprawa. 90 stopni to stanowczo za dużo.
@PurePC_pl: @John_archer: @thisismaddnes: Dobra nie mogłem wytrzymać więc zrobiłem. Stara pasta to sucha plama, prawilnie posmarowałem. Odpaliłem CSa i max było 70 choć średnio 65 a teraz jest 50-55 także już o wiele lepiej. poobserwuje go jeszcze najwyżej kupię lepszy radiator - DZIĘKI wszystkim za info.
@AdrianV91: Ziom, zdejmij wiatrak z proca. Wszystko dokładnie wytrzyj z syfu po starej paście. Wypoleruj ładnie papierkiem toaletowym. Nałóż kropkę pasty na środek proca i rozsmaruj czymś sztywnym. Jakąś kartą bankomatową albo coś po całej powierzchni. I jeb wiatrak na górę na koniec =] Normalny temp to do 50-60 w stresie.
#komputery #procesory #intel
Zdjęcie chłodzenia = czyszczenie procesora i stopki chłodzeni + nałożenie nowej pasty. Nie korzysta się ze starej bo będzie jej za mało oraz wchodzą pęcherzyki powietrza = bardziej izoluje niż przewodzi.