Czy 50MHz na grafice robi dużą różnicę w wydajności w grach?
Prawdopodobnie kupię małego lapka do starych gier + jakiś TF2 z prockiem Intel N3700
1,6 - 2,4GHz CPU
400 - 700MHz GPU Intel HD Graphics Braswell
ale zastanawiam się czy nie poczekać na Intel N4200
1,1 - 2,5GHz CPU
200 - 750MHz GPU Intel HD Graphics 505
Warto czekać? Ponoć N4200 ma wejść do sprzedaży niedługo, ale też zastanawiam się nad zaporowymi cenami nowych laptopów. Z N3700 jest fajny Asus za ~1k, a nie wiem po ile będą latać laptopy 11" z N4200 - pytanie tylko czy warto czekać i warto dołożyć ~100zł do nowszego procka o takich parametrach?
@sonyman: Nie no, wg Game-Debate powinno być OK na rekomendowanych. Na starym lapku z 2007 roku (jakiś Compaq) miałem ~20fps, więc tutaj liczę na ~50 co najmniej. ( ͡°͜ʖ͡°) Poza tym TF2 to nie jest jakiś wyznacznik - bardziej będę ciupał w stare gierki typu Diablo 2 czy Starcraft 1.
@Grzesiek4: Faktycznie tak się to przelicza czy tylko śmieszkujesz? :P
@grzegoor nie wiem czy tyle klatek, ale przy 20 będzie taka różnica mniej więcej. Chyba że to są dwie różne grafiki (różna architektura, ilość jednostek)
@Grzesiek4: Jeśli dobry człowieku (imienniku) zechciałbyś zerknąć w te linki i rozwiać swoje (moje) wątpliwości to będę wdzięczny. Ponoć 4200 to ma być nowa architektura Apollo Lake.
@grzegoor no tylko wtedy ciasny budżet energetyczny może nie dać uwolnić skrzydeł :P np jak gra mocno będzie wjeżdżać na procesor to grafika będzie zwalniać itp itd
Tak, potrzebuję coś małego na podróże i żeby było w miarę poręczne. Muszę się wybrać do jakiegoś marketu żeby mieć porównanie w matrycach, ale taki ~14" to już będzie za duży.
Prawdopodobnie kupię małego lapka do starych gier + jakiś TF2 z prockiem Intel N3700
ale zastanawiam się czy nie poczekać na Intel N4200
Warto czekać? Ponoć N4200 ma wejść do sprzedaży niedługo, ale też zastanawiam się nad zaporowymi cenami nowych laptopów. Z N3700 jest fajny Asus za ~1k, a nie wiem po ile będą latać laptopy 11" z N4200 - pytanie tylko czy warto czekać i warto dołożyć ~100zł do nowszego procka o takich parametrach?
http://ark.intel.com/pl/products/87261/Intel-Pentium-Processor-N3700-2M-Cache-up-to-2_40-GHz
http://ark.intel.com/products/95592/Intel-Pentium-Processor-N4200-2M-Cache-up-to-2_5-GHz
#pcmasterrace #laptopy
@Grzesiek4: Faktycznie tak się to przelicza czy tylko śmieszkujesz? :P