Wpis z mikrobloga

Kebab z kurczaka

SKŁADNIKI:

- podwójna pierś z kurczaka
- 8 liści sałaty masłowej
- 4 ciabatty
- 2 pomidory
- 1 cebula pokrojona w plasterki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kubek jogurtu
- 1 pęczek koperku
- 1 świeży ogórek
- przyprawa gyros
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Pierś natrzyj przyprawą gyros. Odstaw na pól godziny (30 minut) do lodówki.
2. Na patelni grillowej rozgrzej łyżkę oliwy. Usmaż pierś kurczaka ze wszystkich stron. Odstaw do wystygnięcia. Potem pokrój na dość cienkie paski.
3. SOS - Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonym ogórkiem i koprem. Dopraw solą i pieprzem.
4. W ciabattach zrób kieszonkę i posmaruj wnętrze sosem. Włóż do środka liście sałaty, kawałki kurczaka, plasterki cebuli i pomidora

Czas przygotowania: około 50 minut
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 290 kcal


#przepisy #jedzenie #kebab i otwieram tag #zdrowyfastfood - wiem że Zdrowy i Fastfood to antonimy ale ze względu na niską kaloryczność chyba można je tak nazwać.
  • Odpowiedz