Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

LonNon +82
Jeden z tańców Anki jakby ktoś nie widział :D
:D
#lewandowski na co ty pozwalasz ty #przegryw tyy #logikarozowychpaskow #p0lka #zdrada #heheszki
:D
#lewandowski na co ty pozwalasz ty #przegryw tyy #logikarozowychpaskow #p0lka #zdrada #heheszki

Robię sobie książkę z CodeSchool "Try Django" i wszystko pięknie do czasu rozpoczęcia zabawy z CSS.
Otóż w katalogu app zrobiłem folder 'static' i w nim 'style.css'. W tym pliku, prosta instrukcja, że teksty z h1 mają mieć jakiśtam kolor.
Teraz w #html stronki chciałbym podpiąć ten plik, więc według książki to powinno wyglądać tak:
{% load staticfiles %}
Title
....
Niestety tak zapisanej linii nie czyta, gdyż napisy z h1 mają czarny kolor.
Ktoś wie o co chodzi i jak się to powinno poprawnie robić?
dodales do url folder static?
nie wiem czy tez nie powienienes zrobic
python manage.py collectstatici zrestartuj server, moze pliki musza sie zaczytac od nowa...
źródło http://paste.ofcode.org/pkQnWE3FQxHG4UUETD5bRD
Ciekawe, że tej pierwszej linijki jakby nie ma.
Ogólnie robiłem wczesniej inne tutoriale i tam faktycznie był ten krok z collectstatic, ale w tym tutorialu robie już "upiększacze" i do tej pory nie tknąłem manage.py.
Nie dodawałem nic do url, bo takiego kroku w książce nie ma. Podobno jak się właśnie zapisuje w ten sposób, to tez powinno złapać.
i spróbuj tak:
ewentualnie dodaj jeszcze na górze:
+ z tymi dwoma % tak miałem już też i nic to nie zmienia.
http://pastebin.com/UPT53mHK
po bozemu to powinno byc w template i powinno dzialac. Wykorzystales wszystkie podpowiedzi do cwiczenia? :P Sprawdz moze ichnie forum czy ktos nie mial podobnego problemu. Sam bym to sprawdzil, ale nie mam premium na codeschool a to jest pewnie level2 - Linking CSS Files
W tutorialu na pewno nic nie przegapiłem. Bardzo fajnie rozpisany, krok po kroku.
Dzięki.
Jak bezpośrednio wpisze url: 127...../static/style.css to wyświetlają mi się szlaczki na ekranie a w command line po runserver mam: GET static/style.css HTTP1.1/ 304
urlpatterns = [
# ... the rest of your URLconf goes here ...
] + static(settings.STATICURL, documentroot=settings.STATIC_ROOT)
STATICROOT = os.path.join(BASEDIR, 'public', 'static') ale nic nie dało.
Możesz napisać konkretnie co dopisać do urls? Rozumiem, że do urls appki?
STATICURL = '/static/'
STATICROOT = os.path.join(BASEDIR, 'static/')
'django.contrib.staticfiles', (to w sekcji INSTALLEDAPPS)
Na początku template:
{% load static %}
a potem:
src='{% static "katalog-w-static/obrazek.png" %}'
href='{% static "katalog-w-static/costam.jpg" %}'
w urls nie mam tego ciągu, który sugerowałem wcześniej. Zrobienie collectstatic nie wydaje mi się niezbędne.