Wpis z mikrobloga

@Block3r: kiedyś dałbym sobie jedno jajko uciąć za taki oscyloskop. Teraz - jeśli jest sprawny i jeśli te przełączniki faktycznie da się bez problemu naprawić, może to być bardzo fajny oscyloskop na początek, ale jest to oscyloskop analogowy. Szczerze mówiąc, nie wiem, czy nie wolałbym tego chińskiego kita oscyloskopopodobnego. Będzie jednokanałowy, ale za to będzie od razu podawał parametry sygnału, amplitudę, czasy... to jest naprawdę, wielka wygoda.

@Jarek_P: chcę się nauczyć też obsługi "prawdziwego" oscyloskopu, tak to bym już miał DSO ( ͡° ͜ʖ ͡°) no na analogu to trzeba wszystko liczyć z podziałki niestety. Mam jakieś 500 zł na niego, myślałem też nad HP 54600B, ale to chyba wykracza poza budżet
@Block3r: rigole to bardzo dobre amatorskie oscyloskopy (sam mam, to polecam :) ) więc czemu nie. Tu masz co prawda dość stary model, ale i cena jest odpowiednia. Jeśli nie masz szans dozbierać do absolutnego numeru 1 wszelkich rankingów i dyskusji spod znaku "jaki oscyloskop", tzn. DS1054, to czemu nie.
Niemniej namawiałbym na DS1054, to naprawdę jest bardzo dobry sprzęt. Można na raty kupić, a że idzie gwiazdka, to na 100%
@Jarek_P: kupiłem tego starszego rigola ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wydaje mi się, że wszystkie sondy powinny pasować, ale jakiego producenta kupić? Widziałem na allegro sondy hanteka 60mhz za 30zł i nie wiem czy warto
@Block3r: powinny być ok, ale czy jakieś tańsze by wystarczyły, czy też byłyby dużo gorsze - nie potrafię powiedzieć. Sam używam sond dodanych fabrycznie do mojego urządzenia, nie są jakieś rewelacyjne (przełącznik 1/10 mają strasznie badziewny), ale elektrocznie są ok, na kalibratorze daje się je ładnie zestroić.