Wpis z mikrobloga

Prace posuwają się naprzód - może nie za szybko ale za to stałym tempem. Pomysł wciąż ewoluuje. Wpierw miała być to książka traktująca stricte o ziołach, teraz uważam że jednak trzeba rozszerzyć ją o pewną pulę substancji, które są niezbędne do nieco trudniejszych receptur, jednakże bardziej skutecznych terapeutycznie. Nie są to jakieś specjalnie kosztowne substancje - chociażby kamfora, amoniak czy też tlenek wapnia. Można je kupić bez problemu i przechowywac przez długi okres pod warunkiem odpowiedniego zabezpieczenia. Kolejnym "problemem", jednakże bez wątpienia pozytywniejszym, jest stale zwiększająca się ilość źródeł. Przeczesując biblioteki uniwersyteckie oraz zasoby sieciowe, wychwytuje książki które wprawiają mnie w zachwyt. Ostatnio znalazłem białego kruka, niemal niedostępnego realnie - Farmakopeę Polską II z 1937 roku. Jest cenną książką, choć nie najważniejsza w zbiorach. Dużo informacji jest zmienionych, zdezaktualiuzowanych, ale wciąż zachwyca mnie dokładność, precyzja i rozsądek przy jej pisaniu. #fitoterapiawojenna
Pobierz Praktisch - Prace posuwają się naprzód - może nie za szybko ale za to stałym tempem. ...
źródło: comment_IRDGeQPPWXHABCdA93NIJ2vga223ub0L.jpg
  • 7
@wysuszony: Muszę przejrzeć receptury i wynotować składniki najbardziej potrzebne i zarazem najprostsze w użyciu. Oczywiście da się jakieś ersatze zastosować bądź samemu je uzyskać, ale chyba najprościej będzie kupić i zapomnieć.