Wpis z mikrobloga

Głosujemy. Czy popierasz pomysł Kukiz'15 zakładający przyznanie dodatków emerytalnych dla członków Ochotniczych Straży Pożarnych?

Kukiz'15 chce dodatku do emerytury dla członków ochotniczych straży pożarnych

1 -TAK. To ludzie ryzykujący życie i zdrowie dla naszego bezpieczeństwa. Powinni otrzymać od państwa dodatkowe pieniądze po tym gdy skończą pracować.
2 - NIE. Oni już teraz otrzymują pieniądze za podjętą interwencję. Nie stać nasz na obciążanie budżetu i tworzenie nowych przywilejów gdy starych jest zbyt dużo. Pomysł Kukiz to populizm obliczony na odebranie elektoratu mocnemu w tych środowiskach PSL.

fot. Prezes OSP Waldemar Pawlak - PSL

#ankieta #osp #kukiz #neuropa #4konserwy
szurszur - Głosujemy. Czy popierasz pomysł Kukiz'15 zakładający przyznanie dodatków e...

źródło: comment_BmoaKKj8YL9nxCZU33muKYmLGbj9kbYG.jpg

Pobierz

Popierasz dodatki do emerytury dla członków OSP?

• Tak. Państwo powinno ich dodatkowo wynagrodzić. 29.7% (30)
  • Nie. Już dostają pieniądze. Nie stać nas na przywileje dla kolejnej grupy. 70.3% (71)

Oddanych głosów: 101

• 16
  • Odpowiedz
@szurszur: Państwowa straż powinna dostać więcej, niekiedy bywa tak ze osp ma lepszy sprzęt niż PSP co jest chore... Jak już dofinansowac strażaków to tych z państwowej straży pożarnej którzy pokonczyli odpowiednie szkoły, szkolenia, a niekiedy muszą pracować na sprzęcie starszym niż ochotnicza straż pożarna i tak odwalaja kawał niezłej roboty a dostają no średnia bym powiedział pensje
  • Odpowiedz
@brusef: u mnie na wsi jest osp.
zajmują sie obstawianiem dożynek i innych festynów np nalewaniem piwa.
czasami coś sie pali to jako-tako ogarną zalewając wszystko dookoła wodą nie zależnie od tego czy jara sie komórka z drewnem, czy skrzynka bezpieczników.
w każdym razie wioskowe sebki chętnie wstępowały w szeregi OSP gdyż żadną tajemnicą było notoryczne walenie wódy przez 'strażaków' niezależnie od wieku.
swoją drogą zwoływanie się na impreze syrenami najlepsze.
  • Odpowiedz
@jokefake: to właśnie mam na myśli, więc sorry ale za co oni chcą jeszcze dodatkowy hajs? Noo przecież wódę też za coś trzeba pić prawda? Oczywiście nie ma co generalizować bo na pewno są ludzie w osp oddani sprawie, ale jak osp dostanie jakieś dodatki to przyciągnie jedynie jeszcze więcej sebiksow do walenia wódy
  • Odpowiedz
@brusef: a stary i zapomniałem- biorą jeszcze udział w międzygminnych zawodach strażackich.

imho to jest ochotnicza straz pożarna, a nie zawodowa. ci ludzie są tam bo chcą, a nie to ich zawód więc również nie widzę powodów do żadnego premiowania ich hobby w postaci większych emerytur.
  • Odpowiedz
@szurszur @brusef
A według mnie całkiem ciekawy pomysł, ale zdecydowanie powinno to być przemyślane i zorganizowane w odpowiedni sposób, tzn. nie dla wszystkich.
Tak jak mówicie jest masa OSP, które nie robią kompletnie nic, a czasami to nawet przynoszą tylko wstyd bo #!$%@? po rowach leżą. Z drugiej strony jest też dużo OSP, które działają bardzo profesjonalnie, mają w po kilkadziesiąt, a nawet kilkaset wyjazdów do zdarzeń rocznie. Są tam ludzie, którzy
  • Odpowiedz
@jokefake: znajoma mówiła że jak były dożynki co OSP się #!$%@?ło i nie miał kto wozem jechać na akcję ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Generalnie jeśli chodzi o OSP to jest straszny rozrzut jakości i zależy to w zasadzie tylko od szefostwa, jak jednostka ma pro-strażaków to średniaki nawet nie startują, jak jednostka jest pełna debili to nikt się z alkoholikami nie zadaje ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@Kamillos33: No ja tęz sie obawiam, że to będzie pretekst do naduzyć. Teraz sie słyszy o wpisywaniu na liste interwencji osob, ktore na na niej nie były tylko po to aby dostały pieniadze.
Teraz pewnie całe rodziny zostaną "strażakami".
  • Odpowiedz
@Shatter: Ale do czego pijesz w ogóle? Co gówno prawda? W którym miejscu napisałem, że ktoś jeździ do akcji bez kursów czy bez nomexa? :P Czytanie ze zrozumieniem to chyba nie jest twoja mocna strona... Chyba, że ja piszę mało zrozumiale to powtórzę - są jednostki gówno warte pod względem tego, że mają 1 czy 2 wyjazdy w roku do traw, a są takie, które działają praktycznie bez przerwy nabijając po
  • Odpowiedz
@Shatter: Akurat z tym zgadzam się w 100%, ale mimo wszystko nie zmienia to faktu, że istnieją jednostki, które mają w garażu żuka, lublina czy może max jakiegoś stara, do tego kilka UPSów, węże i prądownice. Wyjazdów w roku 1 albo w cale. DSP nie ma bo po co. Nikt się tam niczym nie interesuje, są po to, żeby się zebrać na jakieś święto i iść do kościoła. A dookoła inni
  • Odpowiedz