Wpis z mikrobloga

@bonus: Samych baz NoSQL masz kilka rodzajów: kolumnowe, dokumentowe, grafowe, klucz-wartość... Każda jest do czegoś innego. Każdy produkt z danej grupy różni się od konkurencji... Nie da się tego jednoznacznie określić.

może opisać do czego najlepiej nadaje się nosql?

Łatwiej napisać do czego się nie nadaje. Najprościej napisać to tak: główną zaletą SQL jest ACID. Żadna baza NoSQL tego nie spełnia w 100%, więc nie nadaje się np do bankowości. Ale
@bonus: ja osobiście często używam redisa i do tego jakieś SQL... Redis jest zajebiście szybki, co mi się przydaje kiedy muszę synchronizować pewne dane między wieloma instancjami czy też informować je nawzajem o stanie innych, do tego zapsiuje tam różne dane, ale nie zapiszę tam ilości np punków w jakims rankingu, bo pobrać taką topkę rankingu jest znacznie wygodniej z poziomu SQL, tak samo logi akcji też łatwiej obsługiwać w SQL
@bonus: Nie pracowałem z Mongo, ale to baza dokumentowa zamiast relacji przechowujesz dokumenty - w tym przypadku JSON. A więc teoretycznie byłby to dobry wybór. Tylko weź pod uwagę, że wykop używa MySQL - ostatnio w ogłoszeniu o pracę było ( )
Czy zauważysz jakieś różnice w stosunku SQL-Mongo? Wszystko zależy od przypadku. Dla małego serwisu może być niezauważalna. Ale jak nie jesteś pewien to zazwyczaj
@bonus: Ja korzystałem z MongoDB na serwerach do gier.
Było szybkie i można było wiele rzeczy zapisać w jednym dokumencie bez bawienia się w relacje np. małe listy albo obiekty, które dziedziczyły po jednym obiekcie bazowym w jednej tabeli (Miałem np. 10 rodzajów budynków i każdy przechowywał trochę inne dane w sobie. Zamodelowanie i wyciągnięcie tego z bazy SQL byłoby tragedią).

Dodatkowo Redisa wykorzystywaliśmy do trzymania sesji i cache'owania (np. rankingów)