Wpis z mikrobloga

Wykonuje misje treningowe i mam problem z wylądowaniem na kerbinie. Dochodzę do fragmentu ze screena.
Ustawiam retrograde i spalam paliwo, i wtedy nie wiem co dalej. Wyłączyć SAS jak mówi kerbal, ale co wtedy? Kiedy statek zaczyna się spalać w atmosferze to zaczyna się problem.
-jeśli nic nie zrobie to statek wybucha, czasami kapsuła(?) z kerbolem przetrwa ale wtedy nie działa spadochron
-jesli odłącze kapsułe od reszty statku to jest to samo - spadochron kaput.
Tak czy siak - śmierć. #!$%@? mnie to, bo w tych misjach nie ma opcji zapisu i muszę robić wszystko od nowa - wylecieć z muna(tam się zaczyna), utworzyć trajektorie, warpować i tak dalej.
BTW jestem noobem w sprawach kosmicznych, więc prośba o wyrozumiałość.
#kerbalspaceprogram
Pobierz K.....a - Wykonuje misje treningowe i mam problem z wylądowaniem na kerbinie. Dochodz...
źródło: comment_lCGxHQ55OW9ChSCbdtwwfdLUQrH3pkIW.jpg
  • 8
@Kapitan_Neuropa: Poczekaj aż statek zacznie się już trochę rozgrzewać i wtedy walnij pełną moc silników. Jak tylko znikną informacje, że poszczególne elementy są bliskie przegrzaniu (te małe paski) to silniki na zero. I potem znowu to samo jak zaczną się przegrzewać. Jak ci zostanie jeszcze trochę paliwa to tak +/- ma 5 kilometrach daj znowu ciąg na max, zwolnij, odczep kapsułę, pierwszy spadochron i potem gdzieś tak na 1000 metrach drugi.
@epll: Wylądowałem. Włączyłem silniki gdy pojawiły się paski życia( ͡° ͜ʖ ͡°), gdy spaliłem całość to odczepiłem kapsułe, spadochrony czerwone więc myślałem że znowu dupa, ale jednak się otworzyły. I tutaj pytanko- tak jest zawsze z tymi spadochronami, czy miałem szczęście? Wcześniej włączałem silniki na max na 120km i przy przegrzewaniu nie miałem już paliwa. Tu chyba tkwil błąd.
@Kapitan_Neuropa: Spadochrony czerwone czyli byłeś "poza" ich obszarem działania. Jak najedziesz na spadochron to tam ci się wyświetli, że np. spadochron niebieski jest od 1000 metrów a czerwony/pomarańczowy bodajże od 2000.
@Kapitan_Neuropa: w treningi nie grałem ale z tego co opisałeś to wchodzisz w atmosferę zdecydowanie za ostro. Wracając z Muna ustawiasz peryapsę na 20-30km nad powierzchnią SAS OFF i czekasz aż będzie można otworzyć spadochrony. Bez żadnego przegrzewania się czy odpalania silników po drodze.