Czy ktoś się zna na elektronice i jest w stanie mi pomóc? Chce zamontować nowy domofon analogowy, ze ściany wystają mi 4 białe kabelki i nie wiem jak je podłączyć. Próbowałem wszystkich kombinacji i boje się że jakąś przeoczyłem, a nie chce tego robić od nowa. narazie doszedłem tylko do momentu kiedy podnosząc słuchawkę słyszę kogoś na dole ale od razu otwieram drzwi co nie jest dobre.... Załączam zdjęcia. Może ktoś wie jak zmierzyć czy kabel jest od wywołania, albo od słuchawki.
@Kokon89: Moje pytanie nie było o schemat podpięcia, tylko w jaki sposób sprawdzić który kabel gdzie ma iść. Masz wiedze w tej dziedzinie? Możesz mi jakoś podpowiedzieć?
@sliwson: Mówisz, że masz cztery kabelki - przeczytaj co napisali w schemacie, przy instalacji z otwieraniem drzwi należy zamontować zworkę lub kondensator w zależności od konfiguracji.
@Kokon89: Zamontowałem zworkę, nawet widać to na zdjęciu. Pytanie co znaczy w zależności od konfiguracji? tej którą sam sobie wybrałem czy może każdy system ma własną i jak to sprawdzić?
@sliwson: czy masz jakiś miernik? i tak jak napisał @soadfan czemu zwierasz 6 i 8?
wyjdź też z piwnicy i podaj model domofonu jaki się znajduje na zewnątrz, jak nie ma oznaczeń to zrób zdjęcie i poszukaj, będzie łatwiej wywnioskować jak jest sterowany elektrozaczep
Czy ktoś się zna na elektronice i jest w stanie mi pomóc?
Chce zamontować nowy domofon analogowy, ze ściany wystają mi 4 białe kabelki i nie wiem jak je podłączyć. Próbowałem wszystkich kombinacji i boje się że jakąś przeoczyłem, a nie chce tego robić od nowa. narazie doszedłem tylko do momentu kiedy podnosząc słuchawkę słyszę kogoś na dole ale od razu otwieram drzwi co nie jest dobre....
Załączam zdjęcia. Może ktoś wie jak zmierzyć czy kabel jest od wywołania, albo od słuchawki.
#elektronika #remont #elektryka
wyjdź też z piwnicy i podaj model domofonu jaki się znajduje na zewnątrz, jak nie ma oznaczeń to zrób zdjęcie i poszukaj, będzie łatwiej wywnioskować jak jest sterowany elektrozaczep