Wpis z mikrobloga

@laicik: mowię o tym ze pisze administracja siecią a wypisuje wszystko co się da,a co robią sys admini. Do tego chce cie nauczyć każdej z tych dziedzin jak najszybciej przy czym: win server,sieci,bazy to są tematy na miesiące nauki
@laicik: No ale taka jest prawda, to tak jakby uczyć się programowania z wszystkich języków naraz wliczając w to back-end front-end no #!$%@? wszystko po prostu. Albo jesteś sys adminem, albo adminem sieci, albo adminem baz danych, albo jestes od wszystkiego i zarabiasz 3k w januszexie, albo 20k bo jesteś turbo zajebisty.
@nonabl3: nauczysz się szybko ale to wszystko starocie są, maksymalnie SQL2008 wchodzi na to, AD będzie średnio kompatybilne z nowymi windowsami (nie wiem jak z 8 i 10 ale siódemka działa), a firewall to wiesz jaki jest w windowsach :P (ja w ogóle go wyłączałem).
@lukasz-wisniewski: @laicik: @cefalotos: @laicik: @Dolan: problem koledzy w tym właśnie, że mieszkam na zadupiowie i o sensowną robotę (a w IT to już w ogóle) jest niezwykle ciężko. Oferta jest właśnie dla jednej osoby, firma z jakimiś 40-toma stacjami roboczymi, jakaś tam stronka, jakiś serwer pocztowy, baza danych itp. Niestety jedna osoba do obsługi wszystkiego, system stary bo pewnie szef cebula i nie wymieni na nowsze. Nie
@nonabl3: No jak masz na tyle samozaparcia, chłodna głowę i nie obsrasz się jak Ci nagle wszystko padnie to startuj śmiało. Podstawowy 'monitoring' nie powinien być trudny, czy jakieś basic dodawanie stacji czy userów do AD, backup bazy danych etc. A zawsze po pracy możesz sobie 'odwzorować' środowisko na swoim kompie i zrobić laba i ćwiczyć dalej.
@cefalotos: powiem Ci ze ja wlasnie juz teraz sie sram że jak coś padnie to co ja zrobie skoro bede z tym sam. Ale kusi mnie ze moglbym wreszcie nie czuc sie przegrywem i robic cos czego sie uczylem. Niestety nivdy tego nie robilem i nie wiem czy prosta jest diagnostyka i naprawa takiego serwera i firmy w wypadku gdy cos padnie. Czy nowy czlowiek przychodzac i zaczynajac z tym prace
@cefalotos: obecny pracownik daje rade na pol etatu, powoedzial ze idzie sie polapac. No ale wiem ze to ciezka sprawa jak sie tego nie robilo. Niestety w okolicy to jedna z vardzo niewielu szans na ruszenie z rozwojem i zmiane pracy z fizycznej za 1300zl na cos lepszego. Wiem wiem, ciezki temat
@laicik:
@cefalotos: google to podstawa, pytanie tylko czy jeśli coś padnie na amen, to czy wujek google będzie w stanie pomóc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Żeby się nie okazało że będę tam miesiąc i siedząc po nocach i tak nie dam rady, a wprowadzić w temat niestety nie będzie miał kto. Nie boję się nauki, boję się że nie zdarze się nauczyć :)