Aktywne Wpisy
Graner +36
wypaliłem się w pracy na maksa. dzisiaj pierwszy raz od kiedy pracuję (12 lat), zadzwoniłem, że nie przyjdę godzinę przed pracą. ogólnie drama, straszenie zwolnieniem itd. ale mam w to wywalone. cały stres związany z odpowiedzialnością i tymi podobnymi, odbił się na moim zdrowiu. nie mam już na to siły. jutro rzucam wypowiedzenie i zaczynam od nowa. życzcie mi szczęścia.
Tytuł: Historia Ziemi. Od gwiezdnego pyłu do żyjącej planety
Autor: Robert M. Hazen
Gatunek: popularnonaukowa
★★★★★★★★☆☆
Czytałem jak dobrą powieść. Z tym że nie każdego musi jarać wiek najstarszego ziarna cyrkonu i ekosystemy smokersów na dnie oceanów. Tak czy siak, polecam. Polecam bardzo! Każdemu kto zastanawia się po jaką cholerę badamy to co było, skoro teraźniejszość jest (a jakżeby inaczej) tu i teraz.
Tytuł: Sztuka Wojny według Machiavellego
Autor: Niccolò Machiavelli
Gatunek: historyczna?
★★★★★★☆☆☆☆
Nie będę siebie i was oszukiwał. Gdy przyszło do omawiania lokalizacji 2 batalionów, w tym wydzielonych welitów, w obozie, względem głównej drogi tegoż obozu, względem lewej flanki prawego skrzydła piątego słonia konestabla wyborowego... nie miałem cierpliwości do tego i przemykałem nieco bez świadomości. Ale to raczej nie jest sedno. Są tam rady, które mogą się, tak sobie wyobrażam, przydać np. w czasie mozolnej drogi do szczytu w pracy (jeśli metody Machiavellego nie budzą w kimś wstrętu) - Chcesz kogoś ukarać? Katami uczyń jego sprzymierzeńców itd. Warto było, ale nie wrócę.
Tytuł: Wszystko za Everest
Autor: Jon Krakauer
Gatunek: literatura faktu
★★★★★★★☆☆☆
Mocna książka, Krakauer mimo tego, że nie chciał nikogo skrzywdzić, to jednak nie bał się ocenić, nie bał się mieć swojego zdania na temat tego co stało się oraz co przywiodło do tego katastrofalnego dnia na szczycie szczytów. 10 maja 1996 roku to dzień tragiczny na Evereście. To też inspiracja dla tej i innych książek. Jak wspomniałem mirkowi @After kolejna cegiełka, która prowadzi mnie do spostrzeżenia, że himalaiści to grupa ludzi zdrowo popieprzonych, zapatrzonych w siebie i pełnych problemów. A stąd biorą się pomyłki, potknięcia i tragedie.
Tytuł: Nowy wspaniały świat
Autor: Aldous Huxley
Gatunek: s-f, dystopia
★★★★★★★☆☆☆
Kolejna z rzędu antyutopia, świat tak wspaniały, że aż przerażający. Przerażający o tyle, że są ludzie, którzy chcieliby ku temu dążyć. Do zatracenia jednostki kosztem całego społeczeństwa. To jest hedonistycznego wegetowania w świecie, w którym niczego nie brakuje. Z pozoru. Mimo że ksiażka tak stara, to cały czas jeszcze aktualna.
#bookmeter
* można sobie wybrać.