Aktywne Wpisy
Smarek37 +347
#remontujzwykopem #stolarstwo
Miraski zmontowałem znajomemu takie stare mebelki z odzysku. Ktoś wymieniał i miało iść na śmietnik a dostało drugie życie. Wiadomo nie jest to kuchnia jak z katalogu, ale po małych przeróbkach typu nowe cokoły, kilka wstawek i zrobieniu ściany z tej samej płyty mdf wyszedł całkiem sympatyczny efekt. Wiadomo, nie ma zgrania góry z dołem i szafka narożna przy zlewozmywaku też nie jest szafką narożną tylko taką przeróbką. Blat też
Miraski zmontowałem znajomemu takie stare mebelki z odzysku. Ktoś wymieniał i miało iść na śmietnik a dostało drugie życie. Wiadomo nie jest to kuchnia jak z katalogu, ale po małych przeróbkach typu nowe cokoły, kilka wstawek i zrobieniu ściany z tej samej płyty mdf wyszedł całkiem sympatyczny efekt. Wiadomo, nie ma zgrania góry z dołem i szafka narożna przy zlewozmywaku też nie jest szafką narożną tylko taką przeróbką. Blat też
qeti +82
Składniki na 2 kg ciasta:
- 300 g mąki pszennej (typ 480)
- 100 ml mleka
- 75 g rozpuszczonego letniego masła
- 2 jajka (rozmiar M)
- 8 g suszonych drożdży piekarniczych BROWIN
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1,5 szklanki przebranej i odszypułkowanej czarnej lub czerwonej porzeczki (polecamy mieszankę)
- cukier puder do posypania na wierzch
Kruszonka:
- cukier
- masło
- mąka
Polecamy:
- formę rzymską 2l
Przepis:
Mąkę przesiać na blat, dodać drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko
i rozpuszczone masło. Ciasto wstępnie wyrobić i dodać jajka. Całość wyrabiać na blacie
do uzyskania gładkiej, zwartej masy (ewentualnie oprószyć 2-3 razy mąką). Następnie przełożyć
do miski, przykryć delikatnie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Formę rzymską moczyć w wodzie 20 minut, następnie wysmarować masłem i obsypać dokładnie otrębami. Ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 20- 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie wierzch ciasta posypać porzeczkami, a następnie kruszonką. Następnie wstawić formę z ciastem do zimnego piekarnika i piec 50 minut w temp. 160-170°C do zarumienienia.
Upieczone ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
#browin #bodomowejestlepsze #przepisy #ciasto #pieczzwykopem