Wpis z mikrobloga

Domowe wino z czerwonych porzeczek

Składniki na 10 L nastawu:
- 5 kg czerwonych porzeczek
- pektoenzym
- 8 L wody
- 2 kg cukru
- 0,5 szklanki czarnej herbaty
- drożdże winiarskie PDM
- pożywka dla drożdży

Polecamy:
- balon 15 L

Przepis:
Myjemy i odszypułkowujemy porzeczki. Następnie zgniatamy owoce i umieszczamy w pojemniku fermentacyjnym. Dodajemy 2 L przegotowanej, ostudzonej wody, pektoenzym oraz drożdże. Całość odstawiamy na 3 dni w celu fermentacji. Po tym czasie odciskamy i uzupełniamy balon syropem cukrowym, pozostałą częścią wody, pożywką i esencją z 2 małych łyżeczek herbaty. Nastaw przelewamy do butli i odstawiamy w zacienione miejsce na 4 tygodnie. Po zakończeniu fermentacji burzliwej młode wino zlewamy znad osadu i pozostawiamy aż do zakończenia fermentacji. Jest to także czas na korektę smakową (dosłodzenie).

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #bodomowejestlepsze #wino #winodomowejroboty #pijzwykopem #przepisy
Browin - Domowe wino z czerwonych porzeczek

Składniki na 10 L nastawu:
- 5 kg cze...

źródło: comment_tTFWhHLl4IytYaNYPvolDETzgm05vMeq.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
@Browin: Uwaga jest taka, aby nie przegrzać, bo upały. Na klasycznych drożdżach porzeczki szybko idą, nie wiem jak te PDM pracują, ale i tak cień i przewiewne miejsce chyba powinno być...
  • Odpowiedz