Wpis z mikrobloga

Kurde mirki, nałogowo kupuję książki w antykwariatach i biorę dziś jedną z półki, a tu larwa jakaś przyklejona w pajęczynce takiej, no mól jakiś, czy co ;/ Jakieś rady jak się pozbyć tego zła? Widziałam już takich kilka latających, bałam się, że to od jedzenia, przeszukałam wszystko, a tu jednak w książkach siedzą małpy. Jakieś rady? :< #mole #pomocy #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 11
  • Odpowiedz
@Shagga: lep na mole wklejony na półkach, przejrzyj książki, pozrodzielaj i na razie pozamykaj w szafkach-poszukaj środków na mole. Poszukaj jeszcze w googlach info jak zwalczac-ja miałem tylko kuchenne.
  • Odpowiedz
@thewickerman88: też miałam kuchenne i co się z nimi namordowałam i ile jedzenia wywaliłam, to masakra. Jestem teraz mega przeczulona na te robale, a tu takie odkrycie, już nie mogę no ;/.
  • Odpowiedz
@Shagga: taki fioletowy kwiatek jest, i robią z niego antymolowe zapachy, kup takie w Społem czy gdzieś i powsadzaj między książki.

Ew. protip:

• Odpowiedz
@Dijuna: jakoś nie wierzę w te odstraszające zapachy, no bo co, jak one poskładały jaja, to się nie wyklują? Przegrana walka, jedzenie musiałam powyrzucać. Niemniej spróbuję. A czytnik mam, ale to nie zastąpi tego, jak super wygląda półka pełna książek ;p
  • Odpowiedz
@Shagga: to co się wykluje, to już się wykluje, ale kolejne pokolenie nie będzie się żywiło na książkach, ucieknie wgłąb domu i zdechnie z głodu bo ich opytmalnym środowiskiem z jakiegoś powodu te książżki były
  • Odpowiedz
@Shagga: a co do czytnika i półki pełnej książek to myślę tak samo i nawet własnie napisałem o tym na mirko bo mam problem moralno-prawny, wypowiedz się tam u mnie jak mozesz bo jestem ciekaw co sądzisz :P
  • Odpowiedz