Aktywne Wpisy
Szarmancki-Los +111
Też tak macie że musicie mieć zegarek na ręku? Odkąd mama mi kupiła w podbazie taki zegarek z kalkulatorem to niemalże codziennie noszę zegarek. O ile po domu mogę nie mieć, to jeśli już wyjdę bez to mój mózg zaczyna mi wysyłać sygnały że na nadgarstku pusto i czuję się niekomfortowo, nawet jeśli to jest głupie pięciominutowe wyjście do sklepu. Myślę że zegarek stał się integralną częścią mnie.
Wiskoler_double +17
#szczecin
Szczecin ładny jest, trzeba tylko poszukać. Zdjęcie zrobione aparatem Fed 5 C, czarnobiałej fotografii czar.
Szczecin ładny jest, trzeba tylko poszukać. Zdjęcie zrobione aparatem Fed 5 C, czarnobiałej fotografii czar.
1. Pojawiła się w nich teza, że Polacy sa w niezręcznej sytuacji w sprawie usuwania pomników poradzieckich. Zapowiedzieli, że usuną wszystkie ale źle zostało to odebrane także na Zachodzie i teraz głupio im sie wycofac.
To może być wymysł ale z drugiej strony retoryka wobec pomników została u nas jednak złagodzona. Nawet przedstawiciel IPN kilka dni temu już nie mówił o przymusowym usuwaniu ale sugestiach IPN aby usuwać a lokalne władze same maja decydowąc (czyli mniej więcej tak samo jak było dotąd). Chociaz IPN jeszcze pracuje nad tą kwestią i ma przedstawić ostateczny plan w czerwcu,wiec sprawa jeszcze w toku.
Do tego Rosjanie pokonali nas w działaniach informacyjnych, bo zorganizowali akcje propagandowe na całym świecie i setki i tysiace Rosjan przeszło w marszach nieśmiertelnego pułku także na Zachodzie.
Niestety mimo zapowiedzi obecnego rządu prowadzenia aktywnej polityki historycznej także zagranicą, mamy niespodziewanie porażki na tym polu i to pomimo przewagi na starcie. Chociaż o tej kwestii nikt nie pisze dla mnie jest to na obecna chwilę mocna wpadka nowej władzy.
Nawet na paru zagranicznych portalach gdzie komentarze na co dzień o Polsce sa bardzo pozytywne i nie widać rosyjskich troli dało się zauważyć, że w kwestii sporu o pomniki rosyjskie spojrzenie jest lepiej postrzegane niż polskie. Nie widzę żadnych prób przeciwdziałania temu stanowi rzeczy.
2. Rosjanie skwapliwie wykorzystują wypowiedzi Macierewicza będące ich zdaniem elementem polskiej walki wewnętrznej do ośmieszania Polski.
Przykładowo wypowiedzi AM o tym, że rosyjskie drony miały regularnie przekraczać granice Polski za rządów poprzedniej władzy są wyśmiewane. I pomimo, ze wiem jak Rosjanie potrafia kłamać to niektóre ich argumenty brzmią logicznie.
Np. dlaczego Polska nie nagłośniła przypadków naruszeń od razu skoro skwapliwie korzysta z incydentów za pomocą których można demonizowac Rosję w oczach Zachodu?
Naruszenie przestrzeni powietrznej jest na tyle poważnym incydentem, że byłby jego ślady w postaci oficjalnych protestów a według Rosjan nie ma niczego.
Macierewicza w Rosji określa sie jako człowieka niezrównoważonego a jego wypowiedzi jako nieprawdziwe. Powstają one dla potrzeb wewnętrznej walki politycznej w Polsce.
Ponieważ Macierewicz rzuca tylko ogólniki to uwiarygadnia takie tezy Rosjan. Moim zdaniem albo powinien milczeć albo mówić bardziej szczegółowo.
Teraz jest sporo o tym twitterowym sporze Macierewicza z Sikorskim, ale nie wiem jak to komentują bo widziałem tylko suche relacje na portalach informacyjnych.
#rosja #rosyjskiemediaopolsce