Wpis z mikrobloga

@barteq_g: Merkava to konstrukcja tworzona z myślą o specyficznym teatrze działań - Izrael - posiada, nietypową jak na czołgi podstawowe, konstrukcję, której głównym celem jest jak najwyższa ochrona załogi i pod tym względem nie ma chyba konkurenta. Trudno ten czołg jednak porównywać do innych pojazdów tej klasy.

Abrams w stosunku do Leoparda jest drogi i w zakupie i w eksploatacji. Posiada to samo uzbrojenie główne (wersja M1 używała armaty kalibru 105
@barteq_g: w żadnych punktach Leo2 nie ma przewagi nad czołgiem jakim jest M1 Abrams czy Merkava MK4,jedynie w czym leo2 wypada zdecydowanie lepiej to niższa cena Leo2 jak i dużo niższe koszty eksploatacji
@aes_sedai: Niestety kolego nie posiadasz wiedzy na temat broni pancernej by snuć tak daleko idące wnioski tym bardziej że nie znasz konstrukcji Leo2 ani jej historii,proszę bardzo test dla cb powiedz mi w czym Leo 2 jest lepszy od czołgu jakim jest M1 ?

do tego poproszę o źródła z jakich korzystasz i pokazani mi że w ogóle masz pojęcie o tych konstrukcjach.Osobiście wątpię by tak było,jeśli chcesz mnie poprawiać w
@Baron_Al_von_PuciPusia: Więc tak co do Merkavy wbrew temu co piszą i mówią o Merkavie nie jest ona czołgiem stworzonym wyłącznie na potrzeby Izraela i ukształtowania terenu jaki tam się znajduje,Merkav są proponowane również na eksport i sprawdziły by sie równie dobrze na terenie Europy,co do opancerzenie do błąd,ponieważ ostatnie badania dowodzą że konstrukcja Merkavy jeśli chodzi o ukształtowanie frontu kadłuba czyli pancerz zasadniczy który jest bardzo cienki w porównaniu od czołgów
Krótkie podsumowanie co do Leo2 i M1

Przewaga M1

-charakterystyki opancerzenia i jego integralność

-ochrona załogi po przez w pełni izolowana amunicję

-lepsze charakterystyki penetratorów APFSDS

-Podatność na modernizacje

Minusy M1

-Zbyt paliwożerny silnik

-bardzo wysoka cena jednostkowa jaki koszty eksploatacji

-zawieszenie na drążkach skrętnych

Przewaga Leo2

-ekonomiczny silnik

-lepsza mobilność

-niższa cena jednostkowa jak i koszty eksploatacji

-czołg uniwersalny

Minusy Leo2

-brak w pełni izolowanej amunicji

-sporo osłabionych stref pancerza zasadniczego
@aes_sedai: pisałem odpowiedz do innego użytkownika a jednocześnie tyczyło się to ciebie,nie,nie potrafię ci dać linków ponieważ ja nie czerpię wiedzy z marnych źródeł jakie są zamieszczane w internecie ja bazuję na wiedzy ekspertów lepszych niż ja jak i czołgistów służących w różnych armiach
@DamianMM: Ooo, jaki ty jesteś PRO - pewnie sam jeszcze #!$%@? Leopardem. A skoro bazujesz na wiedzy ekspertów "lepszych niż ty" to powiedz mi co robisz w życiu, że uważasz się za zajebistego eksperta. Szczerze, a może przyznam ci rację i się pokajam
@aes_sedai: nie uważam sie za zajebistego eksperta,czy ja coś takiego powiedziałem? to że piszę fachowo i przekazuję dużo informacji to nie znaczy że uważam się za super pro eksperta jak pisałem są lepsi odemnie i na nich się wzoruję