Aktywne Wpisy
pieczarrra +264
Patrzycie na umierającego kotka. Ma 15 lat, dwa miesiące temu miał wyciętego guza obok dupki. Okazało się, że ma drugiego, nieoperacyjnego w bebeszkach. Straszne schudł i zmizerniał. Czuje się dobrze, ale wiem, że to kwestia miesiąca, może paru.
Antek, bo tak ma imię, jest u mojej mamy. Ale po tym jak musiała uśpić pierwszego kota, którego miałyśmy, teraz ja będę musiała to zrobić.
Z jednej strony nie wyobrażam tego sobie, ale z
Antek, bo tak ma imię, jest u mojej mamy. Ale po tym jak musiała uśpić pierwszego kota, którego miałyśmy, teraz ja będę musiała to zrobić.
Z jednej strony nie wyobrażam tego sobie, ale z
PawelW124 +77
#przegryw
Pamiętam jak ponad 20 lat temu byłem chory i mama wymyśliła że trzeba mi postawić bańki.
Przywiozła z tatą jakąś starą babcie (Znajomą mojej babci) która była trochę wypita (Bo to w dzień kobiet było) i podczas tego stawiania baniek zapaliła się kołdra.
Ale pomimo tego drobnego incydentu cały proces stawiania baniek zakończył się pomyślnie.
Pamiętam jak ponad 20 lat temu byłem chory i mama wymyśliła że trzeba mi postawić bańki.
Przywiozła z tatą jakąś starą babcie (Znajomą mojej babci) która była trochę wypita (Bo to w dzień kobiet było) i podczas tego stawiania baniek zapaliła się kołdra.
Ale pomimo tego drobnego incydentu cały proces stawiania baniek zakończył się pomyślnie.
Misja Barbikańska była bardzo dziwnym przedsięwzięciem. Pod tą nazwą krył się centralny ośrodek (na całą Polskę) nawracania Żydów na chrześcijaństwo, a w zasadzie na wyznanie ewangelicko-reformowane. I to w obrządku anglikańsko-episkopalnym. Niedowiarków, wątpiących, że coś takiego istniało, odsyłam do drukowanych także w Białymstoku wydawnictw misji. Budynek, zaprojektowany przez inż. architekta Rudolfa Macurę, postawiono w latach 1922-23 (na obecnej ulicy św. Rocha). Mieściła się tam kaplica pod wezwaniem św. Pawła oraz ambulatorium misyjne. Po II wojnie światowej obiekt przerobiono na kino Syrena.
http://www.ciekawepodlasie.pl/opis/14,dawne+budynki+Misji+Barbika%C5%84skiej+-+obecnie+kino+'Syrena'.htm
nie do końca ma sens. Z opisu na wiki wynika, że była to akcja środowisk ewangelikalnych (okołobaptystowskich) związanych z anglikanami (episkopalizm to po prostu anglikanizm poza Kościołem Anglii) we współpracy z Jednotą Wileńską KER (bo jako takiego KER w RP jeszcze nie było). Anglikanizm jest, faktycznie, relatywnie blisko reformowanych - chociażby