Aktywne Wpisy
Greensy +1
Podzielcie się waszym planem na dzień dzisiejszy lub jutrzejszy, co robicie produktywnego?
WillyJamess +47
HALVING NA BITCOINIE 2024 - LISTA OBECNOŚCI
Gotowi na wife changing experience?
#kryptowaluty #bitcoin
Gotowi na wife changing experience?
#kryptowaluty #bitcoin
Wszystkie numery. Dokładnie tak. Pierwsze dwa roczniki są starsze ode mnie, jak coś.
CDA zbieram od numeru 05/2010. Wcześniejsze archiwalne zbierałem od lutego do lipca 2014 - tak, w pół roku udało mi się skompletować wszystkie numery. Pół na pół Allegro z OLX (no, Tablica).
Pierwszy raz jechałem w śnieżny wieczór z Bielan na Ursus w Warszawie, odebrałem kilka roczników CDA (chyba połowa 2002 do końcówki 2005, plus trochę Secret Service'ów bonus)... najgorsze, że musiałem nosić dwie ciężkie torby bez rękawiczek i jechałem komunikacją miejską, więc torby leżały na błotnistej podłodze. Tragedia, ale wynagrodził mi ten świetny uczuć gdy wróciłem, przejrzałem kilkanaście minut i odłożyłem obok magazynów które już miałem (2010-2014). Chyba za to wszystko wybuliłem z 60 zł.
Potem jak pamiętam spotkałem się z gościem w Jankach pod Warszawą (na parkingach tych marketów), tym razem na szczęście samochodem z mamusią; ze 150 zł poszło na roczniki 2005-2010. Tym razem otrzymałem sporo plyt z CDA (mogę dać zdjęcia jak będziecie chcieli) i kilka płyt ze wcześniejszych roczników, a także trochę Tipsomaniaków (mam chyba wszystkie prócz jakiegoś jednego).
Następnie z Allegro dostałem roczniki 1998 (kawałek) i 1999-2002 w wielkim fajnym kartonie, w którym jeszcze były ładnie ułożone pudełka z płytami. Potem już kupowałem pojedyncze numery lub po 2-3 sztuki od allegrowiczów. Rocznik 1996 nie był aż tak drogi, kilka numerów po 30 zł, nr. 2 za 80 zł, a nr 1. (bez płyty) za... 240 zł, wygrane w aukcji. I nr. 1 zamknął całą kolekcję. Całe dwadzieścia lat historii gier (i nie tylko - przecież omawiane są sprzęty, była też scena komputerowa, Action Redaction) na jednym regale. Na płytach przesadnie mi nigdy nie zależało, ale też super to wygląda na półce (m.in. od nr. 121 do obecnego 256 mam wszystkie płyty, prócz płyty z 171.).
Rok temu gdzieś przestałem czytać na połowie 2002, sam nie wiem czemu. Planuję chyba powrócić sobie w wakacje do czytania, poznania starszych gier i ewentualnego zagrania w nie :P
Tutaj macie więcej zdjęć - rocznik 2016 wraz z tipsomaniakami oraz pierwsze trzy numery
Kolekcji sprzedawać przez najbliższe lata nie będę. Chcę uzbierać minimum powiedzmy 25 lat CDA. Ale jak myślicie, ile by się dało upchnąć za to wszystko? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
Sam mam tylko kilka numerów - najstarszy to 13/2001 (wtedy dostałem pierwszy komputer, newfag here).
Zawsze mnie interesowało, ile w SUMIE wydali płyt - startowali chyba z jedną, w szczytowym momencie mieli 3 CD-ROM/numer, potem przeszli na DVD, potem na dwa DVD...
@vaxpnk: "badziewie dla 13 latków?" co
Komentarz usunięty przez autora
@rockydoggy: Kiedy?
I mnie chodziło o sumę płyt z tych wszystkich lat - czaicie, ile by to zajęło stojaków? (。◕‿‿◕。)
Nie wiem czy szanować, chyba tak.
Mam mase rocznikow starych gazet o grach komputerowych z lat dziewiecdziesiatych - Secret Service, PSX Extreme, SGK itd. Dopoki gazeta jest wydawana to jest jeszcze szansa na sprzedanie tego za cene jaka kupiles plus inflacje, bo jest naplyw nowych czytelnikow, ktorzy sie jaraja i mysla, ze ma to jakakolwiek wartosc. Jezeli gazeta upadnie, to bedziesz musial sie tego pozbyc za cene
@Ercefet: Pogarde do clicka wyniosłem z domu.
@Coolek: o ile upadnie - CDAction w mojej opinii ma szanse się utrzymać jeszcze przez wiele, wiele lat. Zapotrzebowanie na czasopismo o grach komputerowych jest i będzie, pomimo internetu, a zostali chyba tylko oni. a konkurencji nie widać.