Wpis z mikrobloga

Mikri, jaki odtwarzacz multimedialny do TV polecacie dla osób, co maja niemal zerową wiedzę na temat technologii (chodzi o wiekowych rodziców ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). W tym wypadku raspberry pi odpada. Najlepiej by było na windowsie by sami w miarę poruszali się po środowisku. Wymagania:

- koszt do 600zł
- odtwarzanie filmów 1080p - (żadne ripy, pełne BD)
- opcja przeglądarki
- jakaś przestrzeń dyskowa w cenie (64gb?)

Myślałem by poszukać używane części i złożyć htpc, lecz ciekawe są te sticki pod hdmi z prockami intel atom.
(poważnie, malinka odpada bo zdalnie przez telefon wszystko wytłumaczyć będzie samobójstwem)

Co polecacie?
#htpc #komputery #smarttv #pc #kinodomowe
  • 15
@D2PL: Sam złożyłem sobie ostatnio kompa z używanych części kupionych na ebayu (jakiś procesor 2 rdzeniowy 3.2 GHz, 6 gb ramu, zintegrowana grafika) właśnie po to żeby stał podłączony do TV. Filmy full hd działają, internet można przeglądać bez problemu, nawet starsze gierki chodzą (HL2 na przykład), kosztowało mnie to ~150$. Jeśli komuś nie przeszkadza skrzynka koło TV to najlepsze rozwiązanie (chociaż w ładną, małą obudowę też można to wsadzić).
@D2PL: no chyba nie, ja wlasnie moim starym zamontowalem pizero + kodi i ogarniaja super, a tez technologicznie slabo u nich (#!$%@? ze kazdy z nich ma wlasnego laptopa bo im kupilem ( ͡° ͜ʖ ͡°))
@D2PL: jak im wytlumaczysz, ale oni maja trzymac pilot w reku i obowiazkowo kartka zeby zapisywali, to w 5minut ogarna, u mnie ogarneli, ale musieli sami krok po kroku se odpalic wtyczke, znalezc film i obejrzec