Wpis z mikrobloga

Mam pewien problem z Wiedźminem trzecim i kontrastem monitora.

Całą grę wraz z dodatkiem przeszedłem na monitorze 19" LG. Grało się znakomicie.

Jakiś czas temu wymieniłem monitor na 24" Dell U2412M. I teraz mam problem z Wiedźminem i kontrastem.
Gamma podbita do maksimum (lewy znaczek ledwo widoczny) i:
- w słoneczny dzień (growy) wszystko jest dobrze widoczne, chociaż taka gamma wypala oczy.
- w pochmurny lub deszczowy dzień mam wybór - albo przykleić się nosem do ekranu, żeby coś dostrzec, albo wypić Kota i wypalać sobie oczy, podziwiając zbyt jasną czarno-białą scenerię.
- poranki i wieczory podziwiam naćpany Kotem;

Nie da się grać dłużej, niż 20-30 minut - po tym czasie oczy usiłują wypłynąć mi na klawiaturę lub uciec na drugą stronę czaszki.

Na pulpicie jest OK, we wszystkich pozostałych grach jest OK (testowane na: Starcraft 2, WoWs, Far Cry 3, Rome II, AW, WT, GTA V). Tylko Wiedźmin 3 jest mocno problematyczny;

Zgaduję, że należy dla tej gry indywidualnie ustawić kontrast i jasność - jest jakiś program do tego pod karty nVidia?

#pcmasterrace #wiedzmin3
  • 8
  • Odpowiedz
@chim3ra: Są, ale bawienie się w ręczną regulację po każdym przejściu z gry do normalnej pracy jest średnio wygodne i traktuję to jako rozwiązanie ostateczne.

@Stah-Schek: Można ustawić tylko jasność (gamma). Na najniższym poziomie mało widać nawet w dzień, na najwyższym jest tak, jak opisałem wyżej; Regulacja kontrastu pewnie rozwiązałaby problem;
  • Odpowiedz
A NVidia experience nie daje żadnych możliwości?

@Xarazix: Trzymam się z daleka od oprogramowania tego typu. Złe skojarzenia i wspomnienia.

Są w monitorze jakieś nastawy?
  • Odpowiedz