Wpis z mikrobloga

Mirasy, szybka pomoc.

Kupuję MBA 13" 2015 i pojawia się magiczne pytanie o RAM.

Nie zamierzam na nim robić bóg wie czego (żadna obróbka video ani foto, jedynie internety i office), a zamierzam go używać 2-3 lata.

Warto dopłacić do 8GB czy 4GB styknie?

#macbook #macbookair #apple
  • 16
@PanWilkk: starczy, nie dopłacaj. Przeglądarka z dziesiątkami kart daje radę a nawet w photoshopie też podziałałasz spokojnie. Video to raczej tylko przycinanie w QT;) Używam takiego tylko 11", to już mój któryś MBA, programuję. Jak masz do czegoś dopłacić to bierz większy dysk bo tego na bank z czasem zabraknie.
@PanWilkk: nie używałem maca z poniżej 8 GB, ale myśle, że nie pracowałbym zadowolony na takim.
Tu nie powiem czy by mi starczyło, bo pokazuje mi napasku zawsze ilość dostepnej pamięci RAM ale Chrome na macu je ile chce, ale tu jednak trochę inaczej działa to niż na windowsie.
Może i na internet i filmy 4GB starczy wystarczająco, ja mam zawsze dużooo zakładek otwartych
Polecałbym Ci kupienie zadbanej używki (niekoniecznie 2015)
@PanWilkk: Do takich prac spokojnie 4 GB stykną, a co do SSD to przy modelu z 2015 roku będzie już na wejściu, więc tutaj nie ma co wybierać(jedynie pojemność)
Oczywiście to tylko liczby a wszystko wychodzi w praktyce, a jak to bywa z apple, specyfikacja nie gra aż takiej roli i ich 4 GB daje sobie znacznie lepiej radę niż Windowsowe 4GB, czyli windows potrzebowałby jeszcze więcej ramu żeby ogarnąć te