Wpis z mikrobloga

Większość serii już zakończona, chyba najwyższy czas na podsumowanie sezonu! Chętnie przeczytam też wasze oceny.

Główne serie sezonu:

8.5/10 Gate 2nd - jeśli mam powiedzieć co mi się najbardziej podobało i które odcinki wyczekiwałem z utęsknieniem to był to Gate. W drugim sezonie dużo się nie zmienia, kontynuacja mixu militariów i fantasy z otaku w środku oraz epickie walki (szczególnie dragon arc). Całość nie szablonowa i bogata w wątki trzymała moje oko przy ekranie.

8/10 Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu - Deen, Deen! Czyżby w końcu odbicie od trendu spadkowego? Szczerze mówiąc na początku trochę się bałem tego anime. Jakieś rakugo? teatry japońskie? Pewnie jakieś historyczne nudy! Ale, że generalnie jako jeden z nielicznych lubię Deen ( ͡° ͜ʖ ͡°), więc postanowiłem sobie to sprawdzić. Jest to anime które można w końcu nazwać dojrzałym (nie to, że krew się poleje i łoo panie dorosłe anime), ale nie to jest istotne. Siłą tego anime są ciekawe i dobrze rozbudowane postaci, ich rozwój i postawy życiowe. Największą zaletą też dla mnie były ciekawe ujęcia. Zwykłe statyczne sceny gdzie 2 postaci przebywają ze sobą w pokoju, tutaj były bardzo bogate. Drobne ruchy dłońmi, mimika, kontakt między postaciami bardzo działały na wyobraźnię.

7/10 Boku Dake ga Inai Machi - myślę, że większość osób dała się nabrać na parę odcinków dramy z udziałem dzieci, bo to właśnie ta część wzbudzała największe przejęcie i emocje w widzach. Już gdy spojrzymy poza na działania starszego bohatera i skoki czasowe to myślę, że większość osób przyzna, że poziom Steins;Gate to, to nie był. Poza tym jakby ktoś mi mógł powiedzieć o co chodziło w ED, bo ni #!$%@? nie mogę tego rozkminić ( ͡º ͜ʖ͡º)

7/10 Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo! - dobry przykład, że z zapychacza też może wyjść ciekawa seria.

6.5/10 Durarara!!x2 Ketsu - minimalnie lepszy od poprzednich dwóch sezonów, wydarzenia się zamykają i dzięki temu akcja w końcu nabiera większego sensu.

6/10 Dimension W- taka przeciętna historyjka do obejrzenia, op i ed dobrze się wkręcają, dzięki czemu przyjemnie się ogląda.

6/10 Koyomimonogatari- monogatari jak monogatari.

5/10 Dagashi Kashi - myślę, że gdyby człowiek znał się na japońskich łakociach, to seans pewnie byłby przyjemniejszy.

5/10 Hai to Gensou no Grimgar- przypominało mi Yuuki Yunne, niby inny setting, ale ta sama sztuczna i mocno wymuszona drama w okół której oscylowało całe anime.

4/10 Ansatsu Kyoushitsu 2nd - dużych zmian nie ma w porównaniu do poprzedniego sezonu, anime nadal skupia się na odcinkowych wydarzeniach z generalnie niewielkim postępem fabuły.

Inne kończące się anime:

6/10 Utawarerumono: Itsuwari no Kamen - jednak starsze anime było zdecydowanie lepsze, większość odcinków skupiała się szablonowych sytuacjach z tanich komedyjek, a fabuła też nie była za ciekawa. Za to mogę pochwalić kreskę tradycyjne stroje i design postaci dosyć przyciągał oko.

6/10 Date A Live Movie: Mayuri Judgment [film] - szybka randka z każdą z dziewczyn i jedna nowa postać, taki Date a Live ala fast food, trochę smutłem ( ͡° ʖ̯ ͡°) bo długo czekałem i miałem nadzieję na jakąś ciekawą historię jak ta z OVY o Kurumi.

4/10 Heavy object- druga część nie przyniosła żadnych większych zmian, bohaterowie nadal walczą z objectami i dzięki swoim trikom przechylają wygraną na swoją stronę. ED na +

#anime
  • 6
8.5/10 Gate 2nd

Byłem zażenowany oglądajac tą serię, jak zaczął sie drugi sezon to jakoś zmęczyłem pierwszy, ale obecnego nie dalem rady.

8/10 Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Również nie dałem rady, oglądnąłem pare odcinków i zraziło mnie parę rzeczy. Między innymi to, że skecze byly śmieszne tylko z założenia, musiałem zaufać na słowo że to jest zabawne.

@Krunhy:
@Krunhy:
Stosunkowo niewiele serii w tym sezonie śledziłem bo raczej nie powalał poziomem, ale z tego co widziałem to:

Koyomimonogatari - 12 mniej lub bardziej luźno powiązanych z osią fabuły odcinków. Poza 2 ostatnimi, które stanowią świetny cliffhanger przed finałem serii to dobre, ale jak na standardy Monogatari tylko dobre. 7/10

Boku Dake - tak jak kiedyś tam wspominałem moim zdaniem lepiej by to wyszło w formie filmu - najmocniejsze strony