Aktywne Wpisy

strfkr +881

ted-kaczynsky +58
w tym roku jednak zagłosuje na ( ͡º ͜ʖ͡º) #konfederacja dlatego, że nie ma różnicy pomiędzy #ko , a #pis . Głosuja tak samo, czyli chca tego samego. Różnia się jedynie optyka lub sposobem narzucania narracji politycznej #polityka #wybory #wybory2023

Mireczki, mam baze mysql z dwoma tabelami, nazwijmy je uzytkownicy i firmy. Spiete sa 1:1, czyli jeden user ma przypisana jedna firme (dane firmy moze wpisac po rejestracji konta uzytkownika). Kluczem podstawowym jest id uzytkownika (autoinkrementowane w tabeli uzytkownicy). Chcialbym dodac tam tabele zus, w ktorej przechowywane bylyby kwoty skladek we wskazanym miesiacu i roku.
Pytanie, jak ja powiazac z pozostala czescia bazy? Czy relacja jeden do wielu z tabela firmy bedzie ok? Jedna firma ma maks 12 wpisow w tabeli zus na rok. Co ustanowic kluczem podstawowym (obcym?) dla tabeli zus? Oraz jak zbudowac formularz w PHP w ktorym automatycznie moznaby wybrac konkretny miesiac i rok i móc wpisac skladki zus wplacone w tym okresie?
Moge odwdzieczyc sie poradami z zakresu podatkow, ksiegowosci albo np pomoc w wypelnieniu zeznania rocznego ;)
Pisze sobie drobny skrypt ktory ulatwi mi prace w biurze rachunkowym.
Jak coś to chętnie przygarnę pomoc z zeznaniem rocznym ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po drugie księgowym nie jestem, ale wydaje mi się, że ZUS dotyczy osoby (bo chyba jak dana osoba ma dwie firmy to ZUS płaci raz? powtarzam - nie znam się) - w takim wypadku kluczem obcym w tabeli zusowej powinien być id użytkownika. Kluczem podstawowym może być albo id wpisu albo para . Jeżeli id wpisu to pamiętaj, żeby ustawić unique
A cos o tym formularzu bys podpowiedzial?;)
tabela zus:
id (primary key autoincrement) | companyid (foreign key) | year | month | value
unique na (companyid, year, month)
Już działa :)