Mam kilkanaście komputerów, z którymi muszę się połączyć po SSH i zmodyfikować im konkretny skrypt. Muszę znaleźć w pliku konkretną linię i wstawić po niej dodatkowe polecenie. Nie mogę po prostu wgrać nowego pliku. Czy da się (i jak) to zrobić przy pomocy SEDa? Skończyła mi się inwencja ( ͡°ʖ̯͡°)
@ponton: dysponuję wyłącznie SSH @size: odpada, pliki niekoniecznie są do siebie podobne. Muszę znaleźć sposób na dopisanie jednego polecenia po konkretnym stringu. Myślałem o odpaleniu na każdej maszynie skryptu w postaci:
searchreplace() { local search="echo „02” > /coś/coś/coś/cośinnego" local replace="echo „02” >
Mam kilkanaście komputerów, z którymi muszę się połączyć po SSH i zmodyfikować im konkretny skrypt. Muszę znaleźć w pliku konkretną linię i wstawić po niej dodatkowe polecenie. Nie mogę po prostu wgrać nowego pliku. Czy da się (i jak) to zrobić przy pomocy SEDa? Skończyła mi się inwencja ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Aktualny skrypt:
echo „01” > /coś/coś/coś/cośinnego
echo „02” > /coś/coś/coś/cośinnego
echo „03” > /coś/coś/coś/cośinnego
Co chcę zrobić:
echo „01” > /coś/coś/coś/cośinnego
echo „02” > /coś/coś/coś/cośinnego
echo „77” > /coś/coś/coś/cośinnego2
echo „03” > /coś/coś/coś/cośinnego
Komentarz usunięty przez autora
@size: odpada, pliki niekoniecznie są do siebie podobne. Muszę znaleźć sposób na dopisanie jednego polecenia po konkretnym stringu. Myślałem o odpaleniu na każdej maszynie skryptu w postaci:
searchreplace() {
local search="echo „02” > /coś/coś/coś/cośinnego"
local replace="echo „02” >
zakładam, że w konfiguruj.sh masz:
echo "01" /cos/cos/cosecho "02" /cos/cos/cos